Недоволство за заплати и отпуски на медицинските сестри от община Родопи
Недоволство за заплати и отпуски на медицинските сестри от община Родопи / снимка: Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Медицински сестри от детските заведения и училищата на територията на Община Родопи излизат на протест днес следобед пред сградата на общинската администрация. Те искат по-високи заплати и повече платен отпуск. За социалното напрежение между здравните работници и общинската администрация алармира председателят на КНСБ Пловдив Боян Бойкински.

Както Дарик вече писа, платен годишен отпуск в размер на 38 дни, заплатите на работещите в бранша да достигнат 520 лева и отпускане на средства за закупуване на работно облекло са сред основните искания на протестиращите медицински сестри. За това настояват те от началото на годината пред ръководството на Община Родопи в лицето на кмета Пламен Спасов. Въпреки няколкото проведени срещи, те получават отказ от страна на общинската администрация да изпълни техните искания, поясни Бойкински.

Според председателя на КНСБ Пловдив не е нормално заплатите и отпуските на колегите на Паскалева в съседни общини да са увеличени от началото на годината с решение на общинската администрация, а в Родопи медицинските сестри да взимат под средната заплата за страната в бранша.

„Брутното месечно възнаграждение в Общината в сектора е 496 лева на месец, а според колективния трудов договор и подписано национално споразумения трябва е 520 лева, считано от началото на годината", обясни още той.

Заради ниските заплати здравният персонал в градините и училищата по селата на територията на т.н. Родопска яка около Пловдив е съставен от доста пенсионери. Медицинската сестра в детската градина Марково например е на 80 години, а тя не е изключение, подчерта още той.

„Няма чуваемост, чувствам се унизена. Ще напусна системата", категорична е Виолета Паскалева, медицинска сестра в детската ясла в пловдивското село Белащица, където се грижи за 18 деца.

Община „Родопи" винаги е подкрепяла медицинските работници, които работят в детските градини, яслите и училищата на нейна територия. Това обяви кметът Пламен Спасов. Той отбеляза, че в детските и учебни заведения в момента са ангажирани 35 медицински сестри, половината от които са в пенсионна възраст.

„Средната брутна заплата при медицинските сестри е 643,96 лева, а не както твърдят - 496 лева", отбеляза още той.

Спасов подчерта, че до момента са проведени 6 срещи със синдикалната организация, на една от които е присъствал лично, а на другите са присъствали експерти от администрацията.