Дупница бе домакин на конференцията „Изобретателство и иновативно предприемачество“
Дупница бе домакин на конференцията „Изобретателство и иновативно предприемачество“ / Маргарита Петрова,Дарик

Дупница беше домакин на научно-техническа конференция „Изобретателство и иновативно предприемачество". Част от научната конференция беше посветна на акад. Георги Наджаков, наричан бащата на ксерокса. Той е роден в Дупница и през първите си години е живял в града. Биографичен очерк направи доц. д-р Ганка Камишева, която представи и направеният от нея филм за акад. Наджаков. Камишева е уредник на музея по история на физическите науки. По време на конференцията беше представена и инициативата за построяване на паметник на акад. Георги Наджаков в Дупница. Сред гостите беше народният представител д-р Иван Ибришимов, който каза, че е похвална всяка инициатива, която популяризира името и делото на акад. Наджаков и изрази надежда, че младите хора ще се заинтересуват от него и ще се гордеят, че имат такъв достоен съгражданин.

В рамките на научната конференция бяха представени и селекция и агротехника в област Кюстендил. Станислава Димитрова и Веселка Андонова, млади научни работници от Института по земеделие в Кюстендил представиха селекцията на ябълковото производство и дребноплодни овощни растения. Зам. председателят на Съюза на изобретателите в България Славка Лукипудис обобщи резултатите от селекционните центрове в страната.
От тези селекционни центрове сериозно място заема Института по земеделие в Кюстендил, създаден е 1929 година като опитно поле по овощарство, през този период от 2009 до 2015 година са създадени 4 сорта овощни видове.
В последната част на конференцията беше представено иновативното предприемачество в града на фармацията.
Организатори на научната конференция бяха Съюза на изобретателите в България, Федерация на научно-техническите съюзи и др., а домакин беше Дом на техниката в Дупница.