Екип от Свиленград в Норвегия по проект за енергийна ефективност
Екип от Свиленград в Норвегия по проект за енергийна ефективност / Община Свиленград

Екипът на проекта „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на МБАЛ – Свиленград” посети гр.Осло, Кралство Норвегия, за обмяна на опит и споделяне на норвежката практика в управление на енергийната ефективност на общински сгради. Проектът се изпълнява от Община Свиленград и се финансира се от Европейското икономическо пространство. Стойността му е 463 304,65 лева.

Посещението беше организирано от партньора на Община Свиленград по проекта- фирма, която показа практиката си в областта на енергийната ефективност и презентира вече реализирани проекти в Норвегия. В Кралство Норвегия е възприет модел, при който енергийното управление на сградите се извършва от консултантски фирми, когато общината не разполага с достатъчно технически средства. Външна фирма-консултант осигурява помощ и защита на интересите на общината включително със съвети и препоръки за най-добрите решения и възможности за управление, за да се гарантира качеството на инсталациите, дава съвети и препоръки по отношение на процедурите и системите за експлоатация и поддръжка, както и на практика осъществява мониторинг и управление на енергията и как тя да се прилага в повече от една общинска сграда. Такава система беше показана на българската група в община Ши - изграждане и управление на енергията и мониторинг.

Екип от Свиленград в Норвегия по проект за енергийна ефективност
netinfo

Друга полезна практика, споделена с екипа на проекта, бе дейността на Omsorgsbygg Оslo KF - общинска фирма, собственост на град Осло, която се занимава с планирането, изграждането и управлението на жилища за възрастни, детски градини, противопожарни станции и институции за общината. Omsorgsbygg Оslo KF притежава повече от 900 000 м2 сгради в Осло и увеличава постоянно сградния си фонд. Целта е да бъдат първи в разработването на зелени енергийно ефективни сгради и в момента планират първата си сграда, в която ще се произвежда повече енергия, отколкото изразходва. Omsorgsbygg Oslo KF участва в четири текущи изследователски проекта, финансирани от ЕС (HORIZON, FP7). Проектите се фокусират върху саниране на съществуващи сгради, нови технологии и иновации. Omsorgsbygg Оslo KF има около 170 служители, организирани в 5 отдела.

 

Представен бе и опитът на компания със седалище в Осло, която е с дълъг стаж в усвояване на слънчевата топлинна енергия и в използване на полимерни материали за производство на слънчеви батерии, покривни панели и стени, в осъществяване на контрол и мониторинг на системите, разказват от свиленградския екип на проекта.