Родопско село с открито писмо: Спасете ни от мечките, докато не е станала беля
Родопско село с открито писмо: Спасете ни от мечките, докато не е станала беля / mechi.blog.bg

Девинското село Грохотно, което се прочу през последните дни с малките мечета, които обикалят на метри от къщите излезна с открито писмо, с което иска спешно вземане на мерки срещу дивите зверове.

„От близо два месеца в околностите и по-точно в близост до селото обикалят мечета, които освен атракция предизвикват също така смут и страх до някаква степен у жителите на селото ни, имайки предвид по-нататъшното им развитие и растеж. Жителите на селото ги забелязват почти всеки ден на около 20-30 метра от къщите си“, пише в писмото подписано от кметицата на селото Фани Василева.

Целта е компетентните и отговорни лица да вземат мерки с цел предотвратяване на бъдещи пакости, щети и нещастни случаи с хората, се казва още в отвореното писмо. То е адресирано до министрите на Земеделието и храните, Околната среда и водите, както и до регионалните представителства на горските стопанства.

Появата на мечките в околностите на родопското село кара жителите му да живеят в страх от няколко седмици. Дивите животни се появяват на броени метри от къщите, като има и следи в дворовете на някои. Оказва се, че малките са любители на черешите, тъй като този вид овошки са предпочитани от тях. В селото отдавна вече не е на мода селфито, а снимка на мечка в телефона.

Вчера вечерта представители на Групата за бързо реагиране, към РИОСВ – Смолян посети селото и огледа района. Поставени са фотокапани, които да заснемат мечките. Раздадени са и спрейове против нападение на мечки.