Брюксел: ЕС и Русия са взаимосвързани
Брюксел: ЕС и Русия са взаимосвързани / Guliver/Getty Images

Европейският съюз и Русия са взаимосвързани. Това се посочва в новата външнополитическа стратегия на блока, която е представена днес пред лидерите на държавите членки от върховния комисар по външна политика и сигурност Федерика Могерини.

В документа се акцентира също, че възстановяването на отношенията с Русия се явява ключово стратегическо предизвикателство за Европейския съюз.

Евросъюзът прие пет принципа за отношенията с Русия

"Възстановяването на отношенията с Русия се явява ключово стратегическо предизвикателство. Политиката на ЕС в отношенията с Русия трябва да остане последователна и единна“, се казва още в текста.

Документът посочва също, че „ние трябва да укрепим ЕС, да повишим устойчивостта на нашите източни съседки и да поддържаме правото им свободно да определят своя подход спрямо ЕС“.

„В същото време ЕС и Русия са взаимосвързани. По тази причина ние ще включим Русия в обсъжданията за разногласия и сътрудничество, ако и когато нашите интереси съвпадат“, се заявява още в документа.

В новата външнополитическа стратегия на Брюксел се подчертава и че „съществените изменения в отношенията между ЕС и Русия се основават на пълно уважение на международните права и принципи, лежащи в основата на европейската сигурност“.

Източник: БГНЕС