Втори опит да бъде избран директор на Института по правосъдие
Втори опит да бъде избран директор на Института по правосъдие / Sofia Photo Agency, архив

Днес публично ще бъдат изслушани кандидатите за директор на Националния институт на правосъдието (НИП). Това е втори опит да бъде избран директор на института. Кандидатите за поста са двама бивши правосъдни министри - Миглена Тачева и Драгомир Йорданов.

При първото изслушване нито един от двамата кандидати тогава - Драгомир Йорданов и Антон Станков, също бивш министър на правосъдието, не получи необходимата подкрепа. Победителят трябва да бъде избран с квалифицирано мнозинство, т.е. с пет от седем възможни гласа.

Драгомир Йорданов има един мандат като директор на НИП. Преди това е бил заместник-директор от създаването на Института, в който се обучават магистрати след постъпването им в съдебната система. Йорданов бе служебен министър на правосъдието в кабинета на Марин Райков.

Вторият кандидат отново е бивш правосъден министър, това е Миглена Тачева. Според нея е необходимо институционално сътрудничество да се премине към институционална интеграция и по този начин да се затвори цикълът на единното функциониране на всички структурни звена в съдебната система.

Източник: БГНЕС