Новата външнополитическа стратегия на ЕС присъединява Турция
Новата външнополитическа стратегия на ЕС присъединява Турция / Guliver/Getty Images

Процесът на влизане на Турция в ЕС ще бъде строг и справедлив. Това се казва в новата външнополитическа стратегия на ЕС, представена от Федерика Могерини на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„По този начин ЕС ще продължи процеса на влизане, като се придържа към строги и справедливи изисквания, като същевременно ще проведе диалог относно борбата срещу тероризма, регионалната сигурност и бежанците", се казва в документа, представен от върховната представителка на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Според текста ЕС ще засили сътрудничеството в различни области с Турция и в същото време ще се стреми да укрепва демокрацията в тази страна в съответствие с критериите, предвидени в присъединителния процес. В тази връзка ЕС напомня за нормализацията на отношенията на Анкара с Кипър.

„Ще работим също и по модернизирането на митническия съюз и визовата либерализация, както и ще сътрудничим с Турция в областта на образованието, енергетиката и транспорта”, се пояснява в новата стратегия.

Източник: БГНЕС