Бан Ки-мун е срещу появата на държава на вечния конфликт
Бан Ки-мун е срещу появата на държава на вечния конфликт / Guliver/Getty Images

Генералният секретар Бан Ки-мун призова израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да предотврати формирането на "държава на вечния конфликт", която може да възникне, ако няма движение към изпълнение на принципа "две държави за два народа" - израелци и палестинци, предаде ТАСС, като се позова на израелския в. "Аарец".

"Призовавам Ви да предприемете смели стъпки, за да не се допусне възникването на монодържава с два народа и постоянен конфликт", каза Бан на Нетаняху в началото на срещата им в Ерусалим.

Според генералния секретар на ООН израелците и палестинците имат "нужда от надежда и политически хоризонт". "Не може да се пренебрегва причината за насилието: нарастващият гняв на палестинците в условията на парализа на мирния процес и полувековна окупация", заяви той.

По думите му тази причина "не може да бъде оправдание за терора, но нейното премахване е възможно само чрез политическо действие".

Бан "осъди терористичните атентати, извършени от палестинци срещу израелци, но подчерта, че само с мерки за сигурност няма да бъде спряна сегашната вълна на насилие", пише израелският вестник.

Източник: БТА