Холандският парламент отхвърли инициатива за референдум за членство в ЕС
Холандският парламент отхвърли инициатива за референдум за членство в ЕС / Guliver/Getty Images

Холандският парламент отхвърли с голямо мнозинство инициатива за референдум за членството на Холандия в ЕС, предаде ДПА.

Предложението беше внесено от лидера на дясната популистка Партия на свободата Герт Вилдерс, който обеща референдум по въпроса, ако бъде избран.

Вилдерс призова правителството в най-скоро време да свика плебисцит за евентуален "Некзит" (излизане на Холандия от ЕС). В сегашната юридическа ситуация обаче организирането на референдум за членството на страната не е възможно.

Междувременно при пристигането си в Брюксел премиерът на кралството Марк Рюте коментира, че Холандия е разтревожена, че Великобритания няма конкретен план за излизане от Евросъюза.

„Трябва да дадем малко време на Великобритания“, подчерта той. Холандският премиер смята, че не е правилно да подтикваме страната към бързото прилагане на член 50 от Лисабонския договор за ЕС, в който е описана процедурата за напускането на общността.

Рюте смята, че Великобритания първо трябва да разреши вътрешните си политически и икономически проблеми. „Англия претърпя крах от политическа, валутна, конституционна и икономическа гледни точки. Би било неразумно да искаме от тях да задействат член 50“, уточни той.

“В наш общ интерес е да направи така, че бъдещите отношения да бъдат толкова добри, колкото е възможно“, каза Рюте, чиято страна е ротационен председател на Евросъюза.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха - 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия.

Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.

Източник: БТА , БГНЕС