Федерика Могерини: Европа е силна, когато сме заедно
Федерика Могерини: Европа е силна, когато сме заедно / Guliver/Getty Images

Европейският съюз не трябва да допусне разпространението на хаос в своите страни-членки заради решението на Великобритания да напусне Евросъюза. Това заяви министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини при пристигането си на срещата на върха в Брюксел.

„Ние трябва да гарантираме, че тази неизвестност и този хаос няма да се разпространят върху останалите страни-членки“, каза тя.

В тази връзка Могерини ще представи пред европейските лидери глобалната външнополитическа стратегия на Евросъюза. „Има една много ясно нещо: в днешния свят всяка една страна-членка на ЕС е прекалено малка. И ако ние искаме да играем роля в света, то ние трябва да го правим заедно“, отбеляза тя. „Ние сме силни, когато сме заедно. И ние сме заедно“, подчерта Могерини.

Великобритания рискува в момента своето единство и политическа стабилност. „Казват, че днес е много трудно време за Европа. Да, така е. Но преди всичко това е трудно време за Великобритания. Преди всичко съществува опасност за Великобритания - за нейното бъдеще, единство и политическа стабилност“, каза Могерини.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха - 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия. Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.

Източник: БГНЕС