„Брекзита“ прави недемократично оставането на Шотландия във Великобритания
„Брекзита“ прави недемократично оставането на Шотландия във Великобритания / БГНЕС, архив

Излизането на Великобритания от ЕС при наличието на противоположно мнение на шотландското население е недопустимо от гледна точка на демокрацията. Това заяви пред шотландския парламент първият министър на Шотландия Никол Стърджън.

„Ако нас ни извадят от ЕС, отчитайки резултатът от гласуването, това ще бъде против волята на нашия народ. И това е недопустимо от гледна точка на демокрацията“, подчерта ръководителката на автономното шотландско правителство.

На референдума на 23 юни 51,9% от британците гласуваха за излизането на страната им от ЕС, а 48,1% бяха „срещу“. В същото време 62% от шотландците гласуваха за оставането на Обединеното кралство в общността. В тази връзка представители на Шотландската национална партия (ШНП), най-голямата в автономната провинция, заявиха, че е възможно провеждането на референдума за независимост на Шотландия от Великобритания.

Бившият лидер на тази партия Алекс Салмънд, който е и бивш първи министър на Шотландия, заяви, че ако на такъв референдум победят привържениците на независима Шотландия, тогава няма да са необходими преговорите за присъединяването на провинцията към ЕС.

„Ако ние излезем от Великобритания, ще съществуват няколко възможности и една от тях е да се възползваме от сегашното членство, като го наследим от Великобритания и го пренесем върху останалите части на кралството“, поясни Салмънд. Той все пак добави, че „това ще зависи от политическата воля на Европа“.

През септември 2014 г. Шотландия проведе референдум за независимост, предложен от ШНП. Тогава 55% от избирателите се обявиха за оставането на провинцията в Обединеното кралство.

Източник: БГНЕС