14 наказани служители на Бърза помощ за неправилно хоспитализиране на пациенти
14 наказани служители на Бърза помощ за неправилно хоспитализиране на пациенти / DarikNews.bg, архив

Близо половината от хоспитализираните в частна болница спешни пациенти, не са били насочени от екипите на Спешна помощ към най-близкото лечебно заведение. Това стана ясно от думите на директора на Столичния център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев. От началото на годината 14 служители са били наказани за неправилно хоспитализиране.

От общо 18 170 хоспитализирани лица, 676 са приети в частна болница, която не е била най-близката до инцидента. Това се разбра от думите на директора на Столичния център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев. Няма как обаче да се докаже дали има договорки между работещите в Бърза помощ и частните болници.

"За мен няма такава договорка. Второ, останалите частни лечебни заведения се намират преди всичко в големия център на София. Там е много трудно да кажеш, че някоя болница е 50 метра по-близо и там трябва да бъде закаран пациентът", каза Гелев.

От Бърза помощ дадоха статистика за кардиологичните случаи. Най-голям брой пациенти са били насочени към Националната кардиологична болница, "Света Анна" и "Пирогов".

Най-много пациенти, които са откарани в частни болници, са приети в "София мед".

Гелев посочи още, че техен служител няма как да има договор с болница, но може да има частен кабинет и призна, че не знае за случаи, в които някой има подписан колсултантски договор към болница.

Що се отнася до заплатите Гелев подкрепя начина на увеличение на заплатите и посочи, че заплатата на работничката в архивохранилище е корекна и след увеличението тя е 880 лв.