Държавата въвежда Етичен кодекс за военнослужещите
Държавата въвежда Етичен кодекс за военнослужещите / DarikNews.bg, архив

Държавата въвежда Етичен кодекс за военнослужещите. Промени в Закона за отбраната, гласувани от правителството, предвиждат подготовката на такъв кодекс и дисциплинарна отговорност за служителите, които го нарушат. В законопроекта е заложено още премахване на заплащането за извънреден труд и намаляване на пределната възраст за редниците в армията.

Кабинетът одобри промени и в Закона за резерва и Закона за военната полиция.

Войнишкият състав на армията ще бъде подновен с намаляване на възрастта за прием на войници от 32 на 28 години и смъкване на пределната възраст за служба на редниците на 46 години. За офицерите и сержантите се въвежда по-висока пределна възраст - 55 години.

Промените предвиждат и отпадане на заплащането за извънреден труд извън 8-часовия работен ден, което ще се компенсира с намалено работно време в следващите дни.

Заложено е също увеличаване на срока за почивка между участията във военни мисии - той става 12 месеца, за да се осигури достатъчно време за почивка на военнослужещите.

В преходните разпоредби на закона се въвежда възможността военни самолети да обслужват специалните полети на властта, когато Авиоотряд 28 не може да ги изпълнява. С промени в Закона за резерва се предвижда възможност гражданите да бъдат обучавани да използват оръжие и боеприпаси по съответния ред на въоръжените сили.