30 производства за кражба на ток е образувала шуменската прокуратура
30 производства за кражба на ток е образувала шуменската прокуратура / netinfo

Районната прокуратура в Шумен е ръководила 30 производства за неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа само за половин година. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Образуваните 30 дела са срещу лица, които сами или чрез другиго са осъществили неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа - престъпление по член 234в, ал. 1 от Наказателния кодекс. Най-много са образуваните дела за това престъпление в село Мадара - пет, четири са срещу лица в Шумен и три в село Хитрино. Останалите са срещу обвиняеми в различни села от района.

От 19 внесени в съда досъдебни производства със споразумения са приключили 18, като на извършителите, които са се присъединили неправомерно към електропреносната мрежа, са наложени наказания „Пробация", а едно е приключило с осъдителна условна присъда. Две от делата за този вид престъпление са прекратени. Едното заради липса на състав на престъпление, а другото - поради смъртта на дееца. Едно от производствата е водено срещу неизвестен извършител и е спряно. Седем от образуваните досъдебни производства още не са приключили. Разследването по тях продължава.