Разширяват видеонаблюдението в Търговище
Разширяват видеонаблюдението в Търговище / Борислав Курдов

С 13 нови камери се разширява системата за видеонаблюдение на Търговище. Това стана ясно днес на пресконференция, която дадоха кметът д-р Дарин Димитров, секретарят Христалина Халачева, началникът на Районното управление към ОД на МВР гл. инспектор Станислав Станков и гл. експерт „Сигурност" в общинската администрация Кирил Керев.

Монтират се нови три устройства за видеонаблюдение и още 10 трафик-камери. Те ще разширят обхвата на системата, която се изгражда от миналата година. Стойността на всички дейности е 21 416 лв. Изградена е затворена мрежа на територията на града, която да прави връзка с камерите и записващите устройства. Тя се осигурява от 12 антени и 2 записващи устройства. Картината от камерите се следи на монитори в дежурната част на местната администрация. Камерите записват в режим от 20 дни, след което автоматично се изтриват най-старите и върху тях се записват нови кадри. В този период, при наличие на информация за нарушение, съвместно с полицията се предприемат действия за установяване на извършителя, съобщи д-р Димитров и допълни, че сигурността на жителите на общината е основен ангажимент в работата му.
Четири от трафик-камерите се монтират на кръстовището на „Стария бряст". Целта е да следят движението във всички посоки, като записват и номерата на автомобилите. Други две ще работят на изхода на Търговище за град Шумен. Още 2 са на бул."Ал. Стамболийски" към кръговото кръстовище, като обхващат автомобилите, които влизат и излизат от града. Камера е поставена и на изхода на кв."Запад"2 към околовръстното. Такава има предвидена и на пътя за Велики Преслав.
Две нови камери за видеонаблюдение са монтирани в района на парка „Борово око". Едната е около галерията и обхваща посоката към езерото, а другата -площадката пред стадиона. Третата е на сградата на Българския червен кръст и „покрива" площта пред Читалището.
Съвместно с представители на МВР, ръководството и експерти от общинската администрация в Търговище е бил изготвен план за действие за поставяне на новите камери. Направен е бил и обход на търговски обекти и частни имоти, които имат апаратура за наблюдение, за да се установи съвместимостта й с наличната мрежа. „Съвместно набелязахме и точките, на които да бъдат поставени камерите, които се монтират в момента", отбеляза гл. инспектор Станков.

Той допълни, че видeонаблюдението има превантивен ефект и води до намаляване на извършваните нарушения. За подпомагане работата на полицията са монтирани и камери в пет села в общината. Те са поставени на възлови точки, за да обхванат преминаващите хора и моторни превозни средства през населените места. Така ефективността при разкриване на кражби, измами и други престъпления е по-голяма.
С пускането в действие на новите 13 камери общият им брой в града става 29. Миналата година бяха инвестирани 19 298 лв. в закупуването и монтирането на първите 16 камери, които са разположени в гъста мрежа около площад „Свобода".

Секретарят Христалина Халачева подчерта ангажираността на ръководството на Община Търговище за повишаване сигурността на града и населените места от общината. Част от тези мерки е подобряване на уличното осветление. Така тази година беше изградено и осветлението в парк „Борово око". Там са монтирани общо 74 лампи, като 62 осветителни тела са по алеите в парка, а останалите около езерото. Строително-монтажните дейности са на стойност около 123 000 лв. с ДДС.

През 2015 и 2016 г. в селищата от общината допълнително са поставени 588 осветителни тела. Стойността на тези работи е около 179 000 лв. с ДДС. Предстои да се сложат още около 100 броя осветителни тела за 30 400 лв. Те ще бъдат в села от общината, откъдето са заявили, че е необходимо допълнително осветление.