Започна превантивна ваксинация срещу болестта син език на територията на община Дупница
Започна превантивна ваксинация срещу болестта син език на територията на община Дупница / netinfo

Започна масовата ваксинация срещу болестта "син език". Тя трябва да приключи до 17 юли, съобщи д-р Георги Тимчев, директор на ветеринарната лечебница в Дупница. Той, както и представител на Областната дирекция по безопасност на храните, д-р Първан Дангов се срещнаха с кметовете и кметските наместници от община Дупница. Новата кампания за ваксинация срещу „син език" започва непосредствено след завършилата масова ваксинация на животните срещу силно заразната болест "нодуларен дерматит".
Животните са били ваксинирани и през 2015 година срещу болестта „син език". Тогава, както и през 2016 година до този момент не са регистрирани случай на болни животни от „син език".

Кметовете и кметските наместници на населените места в община Дупница бяха информирани за започването на кампанията по ваксиниране, беше им разяснено и какво трябва да направят. Ваксините са безплатни каза д-р Тимчев. Заболяването „син език" не е опасно за хората.

Ваксинират се всички говеда навършили три месечна възраст, които са придобили имунитет срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит (28 дни след поставяне на ваксината), както и всички овце навършили три месечна възраст. Неидентифицираните селскостопански животни също подлежат на ваксинация, но след съставяне на Акт на собствениците им и последвала идентификация съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти със селскостопански животни отговарят за официалната идентификация и съдействат за изпълнението на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните.