Родителите на деца от „Душо“-то оттеглиха жалбите си от съда
Родителите на деца от „Душо“-то оттеглиха жалбите си от съда / снимка: Кирил Кирилов
Родителите на деца от „Душо“-то оттеглиха жалбите си от съда
88028
Родителите на деца от „Душо“-то оттеглиха жалбите си от съда
  • Родителите на деца от „Душо“-то оттеглиха жалбите си от съда

Пловдивски родители са оттеглили жалбите си до Административен съд, в които се обявиха против сливането на основните училища „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“. До молбите за спиране на производството по жалбите се стигна след обстойни разговори с представители на общината, областна управа и директорите на училищата.

По време на дискусиите много от неяснотите около сливането бяха изяснени, получени са ясни и категорични гаранции, че преобразуването на двете училища няма да доведе до местене на деца, нито до закриване на училища, се казва в официалното становище на Инициативния родителски комитет. След разговорите е станало ясно, че ОУ „Георги Бенковски“ разполага с финансов ресурс за издръжка до края на септември 2016 г., т.е. ако двете училища не се обединят преди началото на новата учебна година, то децата на практика ще останат без училище и ще бъдат принудени да търсят бързи решения за това къде да продължат образованието си.

Очакванията ми са, че онова, което ще се случи за в бъдеще, ще гарантира спокойствието и сигурността на децата ни и на тяхното образование, коментира за Дарик майката Даниела Балникова. По думите й обаче все още няма конкретни и категорични обещания от страна на институциите по тези въпроси.

Преди няколко седмици Пловдивският общински съвет прие предложението за сливане на двете училища. Протестиращи родители на деца от ОУ „Душо Хаджидеков“ реагираха бурно и остро на приетото предложение. Те поискаха оставката на кмета Иван Тотев и заявиха, че ще си отстояват правата докрай, както и че ще обжалват решението пред областния управител, а ако се наложи – и пред съда. Основен мотив на родителите беше голямото разстояние между двете училища. Те се притесняваха и за организацията на учебния процес. Протестиращите настояваха за по-голяма прозрачност и задължително обществено обсъждане по въпроса.

Чуйте и от прикачения звуков файл.