Предлагат да има металдетекторна рамка на входа на всяко училище
Предлагат да има металдетекторна рамка на входа на всяко училище / БГНЕС, архив

Да се постави металдетекторна рамка на входа на всяко училище, за да се гарантира по-добре сигурността на децата. Това предложи в интервю за Дарик експертът по охрана и депутат от ГЕРБ Маноил Манев.

16-годишен рани с нож съученик след спор за момиче (ВИДЕО/СНИМКИ)

Ако бюджетът на училищата не позволява да се отделят около 3000 лева за рамка, то за около 100 лева може да се купи палка, която също засича метални предмети в ученическите раници и джобовете.

"От близо една година ние говорим за това, че трябва охраната на училищата и отношението към училището от гледна точка на сигурността да се промени коренно. Първо, трябва да се направи, така че дворът на училището също да е част от училището, защото там се случват всички хубави и лоши неща. След 14-годишна възраст сигурно половината от учениците носят ножове, но във всяко едно училище може да влезе и зле настроен човек с огнестрелно оръжие. Няма никаква проверка. А влезе ли един път в двора на училището, той вече е сред децата", предупреди Манев.

Маскирани пребиха 16-годишен ученик в столицата

"Затова ние предлагаме периметърът на охрана на училищата да бъдат техните дворове и вътре в двора на училището да се влиза през пропускателен режим и след проверка за носене на оръжие, както и промяна на отношението към видеонаблюдението. Двама охранители могат да поемат едно училище съвсем спокойно - единият стои на камерите и гледа какво се случва, другият осъществява пропускателния режим на входа на училището. Така винаги може да се реагира", допълни той.