Медицински сестри от Община Родопи излизат на протест, искат по-високи заплати и повече отпуск
Медицински сестри от Община Родопи излизат на протест, искат по-високи заплати и повече отпуск / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Медицински сестри от Община Родопи излизат на протест, искат по-високи заплати и повече отпуск
88023
Медицински сестри от Община Родопи излизат на протест, искат по-високи заплати и повече отпуск
  • Медицински сестри от Община Родопи излизат на протест, искат по-високи заплати и повече отпуск

Медицински сестри от детските заведения и училищата на територията на Община Родопи излизат на протест утре пред сградата на общинската администрация. Те искат по-високи заплати и повече платен отпуск. За социалното напрежение между здравните работници и общинската администрация алармира председателят на КНСБ Пловдив Боян Бойкински.

Платен годишен отпуск в размер на 38 дни, заплатите на работещите в бранша да достигнат 520 лева и отпускане на средства за закупуване на работно облекло са сред основните искания на протестиращите медицински сестри. За това настояват те от началото на годината пред ръководството на Община Родопи в лицето на кмета Пламен Спасов. Въпреки няколкото проведени срещи, те срещат отказ от страна на общинската администрация да изпълни техните искания, поясни Бойкински.

„Няма чуваемост, чувствам се унизена. Ще напусна системата“, категорична е Виолета Паскалева, медицинска сестра в детската ясла в пловдивското село Белащица, където се грижи за 18 деца.

Според председателя на КНСБ Пловдив не е нормално заплатите и отпуските на колегите на Паскалева в съседни общини да са увеличени от началото на годината с решение на общинската администрация, а в Родопи медицинските сестри да взимат под средната заплата за страната в бранша.

„Брутното месечно възнаграждение в Общината в сектора е 496 лева на месец, а според колективния трудов договор и подписано национално споразумения трябва е 520 лева, считано от началото на годината“, обясни още той.

Заради ниските заплати здравният персонал в градините и училищата по селата на територията на т.н. Родопска яка около Пловдив е съставен от доста пенсионери, допълни Боян Бойкински. Медицинската сестра в детската градина Марково например е на 80 години, а тя не е изключение, подчерта още той.

Кметът на Община Родопи Пламен Спасов заяви, че средната брутна заплата при медицинските сестри е 643,96 лева, а не както твърдят – 496 лева.

Той припомни също, че в началото на първия му мандат е заварил неизплатени възнаграждения за 7 месеца назад, а сега плащанията се извършват регулярно всеки месец. Допълнително медицинските работници са стимулирани със 100 лева за Великден и са получили 13-та заплата миналата година. Освен това всеки, който пътува, му се заплащат пътните до населеното място, в което работи.

Според него, няма да бъде честно, ако работата на медицинска сестра, която се грижи за 4 деца, каквато е ситуацията в Храбрино, се сравнява с работата на нейна колежка в населени места като Първенец, Ягодово и Марково, където отговорност се носи за над 100 деца.

„Според Кодекса на труда платеният годишен отпуск е 20 дни, договаряме 8 дни допълнително. Другите 10 не разбирам за какво са, по принцип се дават за лоши условия на труд, но има списък на професиите, в които са изброени кой ги получава. Медицинските сестри не попадат в него”, подчертаха от администрацията по повод настояването на синдикалисти за 38 дни платен годишен отпуск.

По повод искането за допълнителна минимална работна заплата, вместо осигуряването на работно облекло, кметът на „Родопи” отговори така:

„Нашето предложение е Общината да направи обществена поръчка и да раздаде работно облекло, но те не искат това, а настояват за минимална работна заплата в размер на 420 лева”, обясни кметът, като поясни че работното облекло не струва повече от 100 лева.

 

Той подчерта, че до момента са проведени 6 срещи със синдикалната организация, на една от които е присъствал лично, а на другите са присъствали експерти от администрацията.