КЗП започна масови проверки в курортите
КЗП започна масови проверки в курортите / КЗП

Комисията за защита на потребителите (КЗП) e започнала вече масови проверки по морските ни курорти за сезона "Лято 2016". Акцентът ще бъде върху предлаганите услуги в курортните комплекси и на плажа. Това обяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева при официалното откриване на приемна на КЗП за сезон Лято 2016 днес в курорта "Златни пясъци".

Друг акцент в контролната дейност на КЗП това лято ще бъдат категоризация и съответствие на местата за настаняване на туристи, заведенията за хранене и развлечения, включително с нощен режим на работа, посочи Везиева.

Тя изтъкна, че от началото на сезона текат проверки за категоризацията и съответствието на предлаганите услуги с дадената категория на заведенията, разположени на територията на Черноморието. „Проверките ще продължат до края на сезона“, бе категорична тя.

Зам.-министърът на икономиката припомни, че КЗП ще има постоянни приемни по морето във Варна, Бургас, к.к. "Слънчев бряг", Созопол, Приморско, к.к. "Златни пясъци" и к.к. "Албена" и Царево, като така ще бъде обхваната максимално територията на почиващите по българското Черноморие. „На място туристите ще имат възможност да получат информационни материали за своите права, да получат консултация от експерт или да подадат сигнал за евентуални нарушения“, обяви тя.

"Най-важна е информираността и тя е първата крачка към по-голямата осведоменост на потребителите, че имат права и възможност да ги реализират. България достигна нивото на останалите европейски държави в това отношение, а голям принос за това имат именно тези приемни на КЗП", заяви още заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.