Част от ул. Цар Иван Александър в Шумен става еднопосочна за движение
Част от ул. Цар Иван Александър в Шумен става еднопосочна за движение / снимки: Дарик-Шумен

Отсечката на ул. „Цар Иван Александър" в Шумен зад театъра ще стане еднопосочна за движение на автомобили. Това стана ясно по време на днешния брифинг в Община Шумен. Идеята на администрацията е да въведе еднопосочно движение по улицата от пресечката с ул. „Лайош Кошут" до пресечката с ул. „Панайот Волов". С въвеждането на тази организация се цели улесняване на трафика и избягване на огромния брой коли, които паркират и от двете страни на пътното платно.

Старши експертът по транспорт, логистика и знаково стопанство към местната администрация Владимир Събев поясни, че след като ул. „Цар Освободител" е еднопосочна в посока към Старата поликлиника, съгласно Наредбата за транспортните и комуникационни системи, при такава ситуация трябва да има подобна улица, каквато в случая е „Цар Иван Александър", с въведено еднопосочно движение в обратната посока. Той каза още в близко бъдеще ще се реши точно как да бъде регламентирано паркирането по този участък, за което ще бъде изготвен проект.

Част от ул "Цар Иван Александър" в Шумен става еднопосочна за движение
netinfo

Според оптимистичния срок новата организация по движението в този участък на улицата може да влезе в сила до първия учебен ден, поясни Анатоли Николов, ст. експерт „Инвеститорски контрол".

Предстои в близко бъдеще да бъде забранено паркирането и престоя по ул. „Климент Охридски", в отсечката от пл. „Кристал" до кръстовището с ул. „Цар Иван Александър" - района на църквата „Свети Три Светители". Мотивите за въвеждането на тази забрана са натовареността на улицата и затрудняването на движението от паркираните по платното автомобили. Владимир Събев уточни, че шофьорите могат да паркират автомобилите си на платения общински паркинг на пл. „Кристал", както и по бул. „Славянски", където има безплатни паркоместа.