Разминаване между свидетели и камери за нападението с нож край столично училище
Разминаване между свидетели и камери за нападението с нож край столично училище / БГНЕС

Ден, след като десетокласник прободе с нож свой съученик заради момиче, възпитаниците на столичното 23-то СОУ и ръководството на школото имат различни версии за случилото се, съобщава bTV.

„Охраната реагира под абсолютно всякаква критика - той просто стоеше отстрани и гледаше със скръстени ръце. (...) Децата му крещяха „Звъннете на полицията!", учителките също викаха, а той даже попита на кой телефон да се обади", разказа Любомира от 11 клас в училището.

16-годишен рани с нож съученик след спор за момиче (ВИДЕО/СНИМКИ)

По думите й нападателят Кристиян и Димитър се сбили пред очите на много ученици. Преподавателка опитала да ги разтърве, но неуспешно. След като ранил Димитър в крака, Кристиян успял да избяга към гара Подуяне. Там го догонили няколко момчета, които го съборили на земята. Опитал да намушка в корема един от тях, но не успял.

„Не можем да назовем с едно изречение виновен в случая", коментира на свой ред Лазар Додев от МОН. По думите му има разминавания между появилата се в медиите информация, казаното от учителския колектив и прегледаното до момента от камерите на 23 СОУ.

„В училището е направено абсолютно всичко по отношение на сигурността като камери, видеонаблюдение, но важен е човешкият фактор", отбеляза той.

Директорът Нина Чанева посочи, че именно записите са показали, че инцидентът не е в рамките на училището, а освен това охранителят е задържал едно от момчетата, което се е освободило и е побегнало навън.

През лятото ще се изгражда турникетна система за пропускателен режим.