Кметовете на Хасково и Харманли на работно посещение в Брюксел
Кметовете на Хасково и Харманли на работно посещение в Брюксел / netinfo

Градовете са движеща сила на растежа в Европа, но са изправени пред различни предизвикателства. Такива са например социалното изключване, замърсяването на въздуха и безработицата. Решението на тези проблеми трябва да бъде намерено на регионално, национално и европейско ниво. Пактът от Амстердам от 30 май 2016 г., създал Програмата за градовете на ЕС, поставя въпросите на градоустройството на дневен ред. Негова цел е градовете ни да имат по-добро управление, финансиране и достъп до знание и информация. Радвам се, че България е поела правилната посока на развитие на градовете си. Това коментира Марку Маркула, председател на Европейския комитет на регионите по време на работна среща с Добри Беливанов, кмет на Община Хасково, и Мария Киркова, кмет на Община Харманли.

Кметовете на Хасково и Харманли на работно посещение в Брюксел
netinfo

Срещата е част от двудневно работно посещение на кметовете в Брюксел, организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова. В рамките му те ще се срещнат още със заместник-председателя на Европейския парламент Райнер Виланд и евродепутата от Нидерландия Ламберт ван Нистелрой. „Срещата с г-н Маркула е началото на силно сътрудничество. Впечатлен съм от неговия интерес към нашия регион. Надявам се да задълбочим това сътрудничество в бъдеще“, коментира след срещата г-н Беливанов. Той сподели пред г-н Маркула, че общината е привлякла 27 милиона лева по ОП "Региони в растеж", по която тази година ще се ремонтират училища, детски градини, жилищни и административни сгради.

 

„Благодарим на г-жа Паунова за възможността да представим на високо ниво напредъка на общините ни. Само за половин година успяхме да привлечем в Хасково инвестиции в размер на 50 млн. евро. Вече е приета и наредба на насърчаване на инвестициите в община Хасково, която например дава право на инвеститорите да закупуват земя на пазарни цени без да участват в търг, както и много други облекчения, намаляващи бюрократичната тежест. Работната визита ни даде идеи за нови проекти, които ще подобрят качеството на живот на гражданите на Хасково и Харманли“, допълниха още двамата кметове.