Участници в летен лагер летяха със самолет и се издигнаха с балон
Участници в летен лагер летяха със самолет и се издигнаха с балон / Галина Михнева, Европа директно

Законите на Нютон и Бернулий не са нещо скучно и абстрактно за децата, ако им се обясни и покаже колко важни са те в аеродинамиката. Защо едно тяло, което е по-тежко от въздуха може да се задържи и да полети?

 

Това разбраха група деца от участието си в летния лагер, организиран от габровската фирма "Мехатроника" и „Европа директно Габрово със съдействието на Общинско училищното настоятелство Габрово. Те летяха на малки самолети и се издигнаха с балон.

Чуйте коментара на Николина Хинкова, член на борада на директорите на "Мехатроника" АД, който тя направи пред Дарик радио преди началото на вълнуващите преживявания, белязали последния ден от детския летен лагер на фирмата.

„В продължение на седмица децата видяха на живо как работят новите технологии, а не само да ги гледат в Интернет", каза Николина Хинкова, която е ръководител на Центъра за професионално обучение към габровската компания.

По думите й те наблюдаваха как работи 3D принтер, лазерна маркираща машина и успяха, според мен, да осъзнаят практически за какво се използват те. А и ние за какво ги използваме в работата си.

Според Хенкова ползите от летния Детски иновативен лагер са няколко – децата виждат къде и какво работят родителите им, а и отрано се ориентират какво им приляга най-добре и какво биха желали да работят в бъдеще.