Закриха 5 паралелки след 7 клас още на първо класиране
Закриха 5 паралелки след 7 клас още на първо класиране / Радка Минчева, архив

5 паралелки след 7 клас в 4 училища в Разградско са закрити още на първо класиране, тъй като за тях няма кандидати – съобщи началникът на РИО на МОН Атанас Дончев.

Най-фрапиращо е положението в новата специалност в ПГССХВС“Ангел Кънчев“ „Агроекология“, за която не се е записал нито един кандидат. 3-ма пък са искали да учат „Технология на биопроизводствата“ в ПГХТБТ“Мария Кюри“, 4 са били кандидатите за „Информационни технологии“ в гимназия „Васил Левски“ в Исперих. В ПГИ“Робер Шуман“ незапълнените паралелки са 2: за „Бизнес администрация“ кандидатите са били 3, а за „Банково дело“ – 6. Петте паралелки са закрити, има още няколко под въпрос. 15 са кандидатите за „Електрообзавеждане на производството“ в ПТГ“Шандор Петьофи“, но школската управа счита, че на второ класиране броят им ще се увеличи и ще стигнат минимума от 18. Проблемна е и паралелката „Земеделско стопанство“ в ПГВМЗ“Александър Стамболийски“-Лозница, където кандидатите са 10 и това са деца, които не са подали заявления за други специалности. До родителите им са изпратени от РИО писма с разяснение относно ситуацията, подкрепа за паралелката в общинското училище има и от кмета на Лозница Айхан Хашимов, затова тя засега не се закрива, но това може да се случи на трето класиране – обясни Дончев.

От имащите право да участват в приема за гимназии над 500 деца заявления за първо класиране са подали 380, като в този брой влизат и 7 деца от други административни области. 19 са останали извън първо класиране. 193 пък не желаят да кандидатстват в гимназии, ако си променят мнението обаче, могат да се включат на трето класиране.

Запълнени в капацитета си до 25 са четирите паралелки в ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, четирите в ПМГ“Акад. Никола Обрешков“, профилираната паралелка в СОУ-Кубрат, „Митническа и данъчна администрация“ в ПГИ“Робер Шуман“, „Компютърна техника и технологии“ и „Системно програмиране“ в ПТГ“Шандор Петьофи“.

Записването в училищата се извършва от 28 до 30 юни включително, след което ще бъде обявено второ класиране.