Добрич и Каварна са домакини на среща на побратимените градове от България и Русия
Добрич и Каварна са домакини на среща на побратимените градове от България и Русия / rusofili.bg

Добрич и Каварна ще бъдат домакини на Деветата среща на побратимените градове от България и Русия в дните 28 и 29 юни. Срещата ще протече под мотото „Устойчиви, безопасни и жизнеспособни градове – рационални и загрижени общини“. Участниците ще дебатират актуалните проблеми на развитието на местното самоуправление в България и Русия. В специално организиран панел, градовете Ростов на Дон и Добрич ще представят добри практики в сферата на жилищната политика и създаването на комфортна среда за обитаване за гражданите, информираха от община Добрич. По темата за  промотиране на градовете като културно туристически дестинации, техни добри практики и инициативи ще презентират Каварна, Воронеж и Селятино. Отговори на въпросите как да развиваме устойчиво и да съхраним сътрудничеството между градовете си през годините ще дадат представители на Пазарджик и Клинци.

Общият брой на участниците от побратимените български и руски градове е над 60. Във форума ще се включат и представители на дружества за приятелство между двете страни, НПО сектора, културни деятели и бизнесмени. Очаква се и на официална церемония да бъде преподписано Споразумението за побратимяване между градовете Елин Пелин и Наро-Фоминск, което датира от 1973 година.

Градовете домакини са подготвили за участниците и специална съпътстваща програма- посещение на общински обекти, реконструирани с външно финансиране, туристическа обиколка на Добрич, посещение на мидена ферма в Каварна.

Първата среща на побратимените градове от България и Русия се проведе на 21 и 22 април 1998 г. в курорта Албена в рамките на тържествата по случай 120-та годишнина от Освобождението на България. С нея се слага началото на нов етап в отношенията между побратимените градове от двете страни. Подписано е рамково споразумение между НСОРБ и МАПГ за сътрудничество и за развитие на по-интензивни връзки между местните власти от България и Русия. На база споразумението вече над 18 години, продължават приятелските взаимоотношения и контактите между българските и руските градове, обмяната на добри практики и идеи, размяната на официални делегации, участието в празнични събития и мероприятия на града побратим. По желание на градовете побратими, първоначалното решение срещите да се провеждат на всеки четири години е променено и понастоящем те се организират с домакинство на ротационен принцип на всеки две години. В резултат на сътрудничеството вече има създадени над 61 двойки побратимени градове, като техният брой продължава да се увеличава.