Щети за близо 6 000 лв. са нанесени от кражби и целенасочено унищожаване на цветя в обществени площи
Щети за близо 6 000 лв. са нанесени от кражби и целенасочено унищожаване на цветя в обществени площи / Община Габрово

Бихме ли могли да кажем, че Габрово е един цветен град? Без колебание - да. Усилията това да бъде трайна и развиваща се тенденция са налице. Дори има кампании, в които местната власт и граждани съвместно облагородяват пространства около блокове.

Засадените през 2016 г. цветя в града са 37 000 броя. За да се получи като резултат една цветна фигура, се започва с изготвянето на проект. Следва избор на вида на растенията и техния брой. Закупуването става с обществена поръчка, след което се извършва самото засаждане. Разбира се, грижите за цветята не свършват до тук. Самата почва, преди да се поставят в нея корените на растенията, се обработва, а след като това стане, грижите за поддръжката са постоянни.

Целта, обаче не е да се изнася урок по цветарство. Оказва се, че кражбите са най-голям проблем пред превръщането на Габрово в цветен град.

"Има места, от които хората си вземат цветя в доста сериозни количества", споделя Илвина Илийчева, ландшафтен архитект от общинското звено "Озеленяване".

Речната улица "Софроний Врачански" е била разкрасена с 2000 цветя, като само две седмици след това се оказало, че половината липсват - не само са окрадени, но и унищожавани целенасочено. От тук нататък, дори да се поръчат нови, те ще бъдат различни видове.

Кашпите пред НАГ един ден се оказали с извадени и оставени навън да изсъхнат цветя. Част от тях били нахвърляни в околните храсти.

Ситуацията е такава, че се стигна до съвети от страна на Илвина Илийчева как тези, които искат да вземат цвете, за да си го засадят в къщи, да не унищожават лехите. Оказа се, че ако бъде откъснато връхчето, самото цвете продължава да се развива, а от другата част може да се хване ново.

Има случаи, при които автомобил е смачкал засаден храст. Става въпрос за пространство в централната част на Габрово, където не е проблем да се правят маневри. Колата няма място на тревната площ, още по-малко да премаже наскоро засаден храст.

Щетите от такива вандалски актове са за около 6 000 лв. В рамките на тази година започва създаването на общинска полиция, категорично е ръководството на Община Габрово.