По-големи санкции за висок шум от заведенията в Търговище
По-големи санкции за висок шум от заведенията в Търговище / Борислав Курдов, архив

Нощният шум от заведенията в Търговище да се санкционира с глоби до 1000 лв. при първо нарушение и до 5000 лв. при повторно. Това инициира Общинската администрация, като част от мерките за овладяване на нощния шум и осигуряване на реда и спокойствието на гражданите.
Предложението за налагане на санкции на юридическите лица, които стопанисват заведения, кметът д-р Дарин Димитров ще внесе на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе в четвъртък, 30 юни.
В досегашната наредба липсва предвидена такава санкция за собствениците на заведения. В същото време зачестяват оплакванията на гражданите за нарушения на нощната тишина от обществени заведенията или на открити терени към тях. В по-големия си брой те се стопанисват от юридически лица или еднолични търговци, което налага въвеждането на промени, в случай на неизпълнение на задълженията към общината.
Общественият интерес, задължава органите на местната власт да направят всичко необходимо, за да защитят спокойствието на хората живущи на територията на общината. Това гласят част от мотивите за исканите промени, които са публикувани на сайта на Общината.
Исканите промени, които съветниците трябва да разгледат, са продъжнение на усилията на Общината за решаване на дългогодишния проблем с шума. Преди месец в тази връзка бяха направени корекции и на Наредбата за осъществяване търговската дейност при искане за удължаване на работното време на заведенията.
Новите текстове в Наредбата за обещствения ред предвиждат завишаване и на санкциите за физически лица, които не спазват нормите за шум. Сега глобите за тях са от 20 до 100 лв., но с предлаганите промени те ще станат от 100 до 500 лв. при първо и до 1000 лв. при повторно нарушение.
Часовете, в които не трябва да се създава шум, са от 14 ч. до 16 ч. и от 23 ч. до 06 ч. (през зимния сезон от 22 до 07 ч.).