Варненската онкоболница започва комбинирана лъчехимиотерапия по световен стандарт
Варненската онкоболница започва комбинирана лъчехимиотерапия по световен стандарт / netinfo

Варненската онкоболница „Д-р Марко А. Марков” започва комбинирано лъчехимиолечение по световен стандарт. Модерната методика включва подлагане на лъчелечение, съчетано с химиотерапия или таргетна (прицелна) терапия, на пациентите, за които комбинираната терапия е приложима. Около 75% от всички онкологично болни са потенциални „кандидати“ за този вид лечение.

Според съвременните световни и национални стандарти комбинираното лъчехимиолечение е приложимо за 11 вида туморни локализации, сред които тези на млечната жлеза, на бял дроб, на храносмилателния тракт, правото черво, панкреаса, на отделителната система, простата, матката и шийката на матката. Новият метод, който е активно въведен като неотменим стандарт в световен мащаб в последните 5-6 години, не съкращава времето за лечение, но гарантира по-висока антитуморна терапевтична ефективност.

Варненската онкоболница започва комбинирана лъчехимиотерапия по световен стандарт
netinfo

„Мултимодалният линеен ускорител, който вече работи в СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков – Варна“, позволява прилагането на този световен стандарт в лечението на онкологични заболявания“, категоричен е доц. д-р Димитър Калев, който от скоро е ръководител-направление „Химиотерапия и лъчелечение“ в общинската болница. „Целта ни е да създадем модерни екипи от лъчетерапевти и специалисти по лекарствена терапия, които да работят с максимален брой пациенти“, обясни доц. Калев.

За да се стигне до прилагането на метода, е достатъчно диагностицираният вече пациент да е минал на обсъждане от специализираните онкологични комисии  на болницата и решението на специалистите да е за прилагане на комбинирания метод. До него се стига въз основа на цялата налична информация за пациента, състоянието му, етапа на развитие на болестта, вида на тумора и всички съпътстващи състояния. Комисията е тази, която определя периода и началната дата за започване на терапията, обясни управителят на специализираната болница проф. Георги Кобаков.

Към СБАЛОЗ – Варна могат да бъдат насочвани пациенти от здравни заведения, които не разполагат с такива комисии и нямат ценз за изписване на подобна терапия, уточни проф. Кобаков.

Болницата разполага с необходимата база за провеждането на комбинираното лъчехимиолечение. Предстои дооборудване със специални инфузионни столове, които оптимизират процедурите, добавяйки комфорт за пациентите.

СБАЛОЗ има договор с НЗОК за лъчелечение.