Варненският митрополит: Човекът, проникнал в храма, го познава добре
Варненският митрополит: Човекът, проникнал в храма, го познава добре / БГНЕС

Крадецът, задигнал златни кръстове от варненската катедрала „Свето успение Богородично", е познaвал храма, смята митрополит Йоан. В събота от църквата изчезнаха накити, поставени пред иконата „Света Богородита Геронтиса”.

Задигнаха накити от Катедралата

„Липсват ценни предмети, поставени от благодарност от благочестиви миряни. Нека да не уточняваме техния брой, защото още се води разследване. За добрия човек катинарът на храма е свидетелство за това, че дверите са затворени. Добрият човек минава, прекръства си и приема този факт. За невярващия човек катинарът е предизвикателство. За мен тази практика да се поставят ценни предмети на икони е неособено желателно, защото това означава да предизвикаме нечий интерес. И ето, че това се случи”, коментира за „Здравей, България” Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Митрополит Йоан: Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът

Всички варненци, които са възмутени от случилото се, смятат, че хората, които са проникнали в катедралата и са посегнали на бижутата и кръстовете, нямат страх от Бога. Крадците проникват в катедралния храм от шахта на гърба на сградата.

„За мен проникването в храма е много специфично. Това е човек, който знае този път и го познава”, добави митрополит Йоан.