Музеят на Димитровград отвори за посетители след мащабния ремонт
Музеят на Димитровград отвори за посетители след мащабния ремонт / Darik News, архив

След мащабния ремонт, който продължи половин година, Историческият музей в Димитровград от днес отново отваря врати за посетители. Музеят съхранява над 42 000 експоната, а днешната дата не е избрана случайно- на 27 юни 1954 г. е открита първата му експозиция. След ремонта постоянната е запазена във вида, в който беше, а в изложбената и зала "Археология" са подредени изложби от фонда на музея.

Сградата, в която се помещават музея и библиотеката, бе ремонтирана по проект „Съхраняване на културната идентичност на Димитровград”. Целите му, дейностите по него и очакваните резултати бяха представени на конференция в зала „Гроссето” днес.

Над 1 млн. лв. е стойността на проекта, финансиран от т. нар. Норвежки фонд, като средствата за строително-ремонтни дейности бяха 798 000 лв. Работите включваха ремонт на покрива, саниране, външен и вътрешен ремонт, подмяна на ВиК, електрически и отоплителни инсталации, както и изграждане на външен асансьор и рампи. Очаква се дейностите по проекта да приключат в рамките на месец-два и той да завърши в договорения срок, посочи днес заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков.

По време на конференцията бе представена и изданената по проекта брошура "История и обичаи на ромското население".

Осигурени са средства за ремонт и реконструкция на т. нар. лятна читалня, която също коренно ще промени облика си, информира директорът на библиотеката Петко Каневски. Средства допълнителна са подсигурени и за подмяна на дограмата и боядисване лицевата фасада на сградата, в която са настанени общинският Детски и младежки център, забавно-духовият оркестър, джаз-триото, денсцентър "Галаксико" и др., като междувременно комплексът, известен като Дом на техниката, бе именуван от димитровградския местен парламент Дом на културата.