Археолозите към шуменския музей започват проучвания на редица обекти през лятото
Археолозите към шуменския музей започват проучвания на редица обекти през лятото / netinfo

Археолозите към Регионален исторически музей - Шумен започват теренните проучвания през летния сезон. Археологическа дейност ще има в югозападния сектор на Вътрешния град на Плиска" - научен ръководител Христина Стоянова; Селищна могила „Банята" при с. Иваново, община Върбица и „Селище в местността Кеневира до гр. Върбица" - научен ръководител гл. ас. д-р Светлана Венелинова; геофизическо изследване на „Център за битова керамика на територията на Външния град на Плиска" - научен ръководител Станимир Стойчев. Финансирането за посочените обекти ще се осъществи от шуменския музей.

Обектите на Христина Стоянова и на Светлана Венелинова са в резервите за финансиране от страна на Министерството на културата, като очакванията са да бъдат отпуснати допълнителни средства за археологически сезон 2016 г., освен тези разпределени преди месец.

На друг обект на Регионален исторически музей - „Селищна могила Нуриюк", при с. Сушина, община Върбица, ръководен от доц. д-р Стефан Чохаджиев от Великотърновски университет „Свети Свети Кирил и Методий" също ще се проведат теренни археологически проучвания. Финансирането ще бъде от Министерството на културата и е отпуснато при първото разпределение на средства.

Вече приключиха спасителните проучвания на обект „Кръгла каменна площадка „Арена" в НИАР „Плиска", проведени във връзка с изграждане на защитно покритие на посочения обект. Те бяха ръководени от доц. д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, финансирането бе от инвеститора на обекта.

През изминалия археологически сезон - 2015, археолози и обекти от структурата на получиха финансиране от държавата за теренни археологически проучвания, както следва - Христина Стоянова - „Сграда при Южната крепостна стена в югозападния сектор на Вътрешния град на Плиска" в НИАР „Плиска", средствата бяха отпуснати от бюджета на Министерския съвет; Светлана Венелинова - геофизическо проучване на „Селище в местността „Садина", с. Веселиново; Стефан Чохаджиев - „Селищна могила Нуриюк", при с. Сушина, община Върбица, със средства от ежегодното финансиране на археологически проучвания.

През 2015 г. Регионален исторически музей - Шумен също финансира със собствени средства работата по още няколко обекта.