Читалище Пробуда- Мало село отбеляза 100- годишния си юбилей
Читалище Пробуда- Мало село отбеляза 100- годишния си юбилей / Маргарита Петрова,Дарик

100 години от създаването си отбеляза НЧ „Пробуда 1916" в с. Мало село, община Бобов дол.Преди 100 години будни малоселци създават читалището. За периода от 1916 година до 1957 година читалищната дейност се развива в сградата на местното училище ОУ „Васил Левски" от учителите и читалищните самодейци.

През 1957 година Крум Дюлгеров, заедно с други ентусиазирани съселяни правят тухли и пристрояват до сградата на училището читалищен салон, по това време се създава и театрален колектив, който съществува до 1978 година, през 1974 година е създадена певческа фолклорна група от 9 жени с различни професии, свързани от любовта към народната песен. Миналата година е сформиран самодеен фолклорен състав. „Нека запазим пламъка на искрата запален в далечната 1916 година! Да съхраним и предадем на идните поколения ентусиазмът и стремежът към опазване на българщината" каза председателят на читалищното настоятелство Росица Борисова.


В последните близо 30 години читалищен секретар е Снежана Вельова, която разказа, че в селото се правят възстановки на различни празници, като посочи, че миналата година началото на жътвата е съпроводено с много песни от фолклорната група, не се пропускат празници като Коледа и Великден.


И макар да е трудно, читалището ще продължи да развива дейност и да сближава хората, ще продължи да съхранява и запазва българското. Иначе празника в с. Мало село продължи повече от два часа, като се включиха не само местните състави, но и гости от Бобов дол и околните села, както и група от с. Извор.
Празника в селото започна с шествие от главната до площада в селото.