Рахой настоява за за правото да управлява в Испания
Рахой настоява за за правото да управлява в Испания / Guliver/Getty Images

Мариано Рахой, водачът на испанската Народна партия и премиер на Испания, заяви, че настоява да получи "правото да управлява", макар че на произведените вчера парламентарни избори не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента.

При обработани 99,8% от бюлетините партията на Рахой излиза на първо място със 137 места в 350-членната долна камара - далеч от 176-те места, които биха му дали възможност да управлява самостоятелно. Това значи, че ще трябва да намери коалиционни партньори, за да състави правителство.

В неделя в Испания се състояха безпрецеденти повторни избори, тъй като на редовните избори през декември м.г. нито една партия не успя да получи мнозинство. След преговори, продължили шест месеца, нито една партия не си осигури подкрепа, за да състави правителство. Така се стигна до изборите на 26 юни.

Парламентарният вот в Испания не зададе ясна посока за политическото й бъдеще

Късно снощи в реч пред свои привърженици в Мадрид Рахой каза: "Спечелихме изборите и настояваме за правото да получим правото да управляваме".

Лидерът на социалистите Педро Санчес, които са втори с 85 депутати, изтъкна, че неговата партия се е представила най-добре от силите в лявото пространство. Трета е коалицията "Унидос подемос" със 77 места, а четвърта - "Сиудаданос" с 32. Водачът на "Унидос подемос" Пабло Иглесиас призна, че формацията му е имала надежда да се представи по-добре на тези избори.

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция може да продължат със седмици, отбелязва Ройтерс. Евентуален съюз между "Народната партия" и "Сиудаданос" ще осигури 169 депутати, т.е. седем по-малко от необходимия минимум. Теоретично двете партии биха могли да привлекат шест места от регионални партии от Страната на баските и Канарските острови.

За разлика от предишните избори лидерът на "Сиудаданос" Алберт Ривера не изключи възможността от съюз с Народната партия, макар че тя настояваше Рахой да не бъде начело на коалиция.

Преди гласуването Рахой предпочиташе широка коалиция със социалистите, която би имала 222 депутати и би била достатъчно стабилна. Но лидерът на социалистите няколко пъти е отхвърлял такъв вариант. Вчера обаче каза, че ще постави социалистическите депутати "в служба на общия интерес".

Ако Рахой не може да си осигури подкрепа от дясно-центристките партии или от социалистите, той може да се опита да състави правителство на малцинството с неговите 137 депутати и да разчита, че социалистите и "Сиудаданос" ще се въздържат при всяко гласуване на недоверие на правителството му. Теоретично възможно, но наистина малко вероятна коалиция между всички леви сили, които биха имали общо 156 места.

От 19 юли, когато зарабати новият парламент, крал Фелипе Втори ще трябва да номинира кандидат за премиер, макар че традицията е да изчака партиите да се споразумеят кой да е кандидатът.

Източник: БТА