Стартира Третото световно първенство по лека атлетика за хора с увреден слух
Стартира Третото световно първенство по лека атлетика за хора с увреден слух / община Стара Загора

С тържествена церемония от Античния форум в Стара Загора стартира Третото световно първенство по лека атлетика за хора с увреден слух. Община Стара загора и Спортен комплекс „Берое“ ще бъдат домакини на събитието до 2-ри юли. В първенството участват 350 състезатели от 33 държави, които ще се преборят в 22 дисциплини. От сцената на форума ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Красимира Чахова поздрави участниците, треньорските щабове и представителите на българската и световната федерации на глухите.

„Добре дошли в нашия древен град! Избрахме Античния форум за церемонията по откриването, защото е свързано с нашата история . Само на 50 м оттук има паметна плоча, на която е изписано името на Фронтеро - първият римски олимпиец, живял по тези земи. Вие ще имате уникалната възможност да се състезавате на стадион „Берое“, където на 20.08.1988 г. българската атлетка Йорданка Донкова постави световен рекорд на 100 м с препятствия, непобеден и до днес“, заяви Чахова. „Този стадион носи невероятен емоционален заряд на всеки, който стъпи на него. В нашия исторически музей се пази парче от пети коридор, по който бяга тя, когато го постави, допълни зам.-кметът. Тя пожела успешни стартове на състезателите, както и да останат с незабравими спомени от Стара Загора и България.

Отборите и състезателите в продължение на 8 дни ще се борят за признанието да бъдат шампиони на планетата. Приветствия към тях отправиха председателят на Спортната федерация на глухите в България Николай Николов и гл. изп. директор и генерален секретар на Международния комитет на глухите Димитрий Рябов.

Представителни групи на държавите участнички излязоха на сцената на форума със знамената на Световната спортна федерация на глухите и националните флагове. В състава на България участва европейската шампионка в дисциплината „Хвърляне на копие“ Елена Узунова.

В тържествената церемония на Античния форум се представиха Държавен куклен театър Стара Загора с част от спектакъла „Фолклорна магия“, Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и ученически мажоретен състав.

В откриването участваха още зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова, представители на Международния комитет за спорт за глухите, Световната федерация и Европейския съюз на глухите.