Манолова готова да предложи законови промени за защита на малките производители
Манолова готова да предложи законови промени за защита на малките производители / БГНЕС, архив

Омбудсманът Мая Манолова изрази готовност да инициира законодателни промени, които ясно да регламентират как се защитават малките производители на плодове и зеленчуци в бедствени ситуации, като тази в Кюстендил и региона, където през април студът провали над 60% от реколтата на череши.

Масово в страната е съсипана реколтата от ранни плодове

„Пострадали са предимно малките производители, които имат между 5 и 15 дка череши. Обикновено се събират и продават около 5 000 тона в Кюстендилско, тази година са само 2 000 тона череши, което говори, че има много пострадали насаждения. Не е съвършена законодателната уредба. Оказа се, че тя защитава по-лесно големите, отколкото малките, но въпреки това има възможности за обезщетения. Нека се подадат необходимите заявления и в аванс да кажа на производителите на ябълки и сливи да направят същото, за да бъдат направени огледи и да бъдат обезщетени. Добре е хората с реколта, да се стремят да я отгледат и продадат в добро качество, и да получат в края на годината по около 200 лв. на декар за качествена продукция", заяви Мая Манолова, която бе гост на Празника на черешата в родния й град Кюстендил.

В сряда омбудсманът ще има среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева за премахването на ДДС върху дарените храни и една от темите, които ще постави допълнително, е как да бъдат защитени черешопроизводителите в Кюстендилско.