Меглена Кунева за увеличението на учителските заплати: Ще бъде точно така, както казах
Меглена Кунева за увеличението на учителските заплати: Ще бъде точно така, както казах / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

„Ще бъде точно така, както казах и както сме записали в колективния трудов договор", заяви министърът на образованието Меглена Кунева, в отговор на въпроса- Ще има ли увеличение на учителските заплати.
„Ще работим за това увеличение. Колективният трудов договор се подписва сега, защото даваме сигнал към бюджета, а всеки бюджет дава политическата визия. Тази година се пенсионираха 4 500 учители, в рамките на 10 години ще са 45 000, възраст е, не можеш да го промениш. Какво казваме на младите учители с 600 лв. заплата? Разбирам, че 10% едва ли ще бъдат най- многото, което може да ги зарадва, но заедно с възможностите за квалификация и допълнителен труд, това дава друга картина на професията. Основното, което е важно- държавата мисли и се грижи за своите учители", коментира в Кюстендил вицепремиерът Кунева.
На въпрос на Дарик, дали премиерът Борисов и финансовия министър Горанов са я разбрали и дали министъра на образованието няма да се чувства неудобно след Бюджет 2017?, Кунева допълни:
„Министърът на финансите каза същата седмица, че образованието и отбраната са приоритет, аз се радвам на това и му благодарих. Смятам, че когато ние сме обединени в една толкова благородна цел, каквато е образованието, няма как да не с9танем по- цялостна нация. Всички сме българи и ще се разберем".
Приоритет в работата на образователния министър ще бъде професионалното образование. В отговор на въпрос на Дарик, за закриването на професионални гимназии в Кюстендил или трудното попълване дори на 1 паралелка, Меглена Кунева отговори:
„Трябва да съберем бизнеса, общините и добър закон, който да даде възможност за развитие на професионалното обучение. От 16- годишна възраст можеш да имаш трудови правоотношения, но това трябва да бъде признато от закона като възможност за практика.
Вземайки професионално обучение не си предрешаваш живота, винаги можеш да продължиш и в друга посока. Договорих допълнително финансиране от Германия и Швейцария, по програма Домино, но ние трябва да работим тук, професионалното образование да стане по- харесвано.
Трябва да уважаваме труда, ако смятаме, че с хитрост можеш да се уредиш в живота това е пречка пред всяко образование и всяка професия. Аз ще се срещна с бизнеса , общините, ще направя закон, втори закон, но промяната на мисленото ни трябва да го направим в семействата си, в града си".