Кметове от община В.Търново посетиха Сливница и общини в Сърбия за обмяна на добри практики
Кметове от община В.Търново посетиха Сливница и общини в Сърбия за обмяна на добри практики / снимка: Пресцентър- Община В. Търново

Кметове и кметски наместници на населените места в община Велико Търново посетиха Община Сливница и сръбските общини Ниш, Пирот и Цариброд. Работната среща бе с цел подобряване на партньорството и обмяна на добри практики в местното самоуправление, информира председателят на „Сдружението на кметовете и кметските наместници Янтра – 2001“ Тошо Кръстев.

„В Сливница бяхме посрещнати от зам.-кмета Йордан Новков и кметски наместници в общината. Пред нас те представиха резултатите от реализираните проекти в общинския център и селата с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони. Изключително впечатлени останахме от срещата ни с доайенът на кметовете в района Петър Динчев, който е единадесети мандат управник на село Гълъбовци. Динчев от своя страна сподели, че с нетърпение е очаквал нашата визита, която го връща към младежките му войнишки години, изкарани с много емоции и приятни моменти в бившия военен завод „Ивайло“ и прекрасните спомени за Търново, стрелбищата в района на Дебелец, Пчелище и певческите му изяви към читалище „Искра“, разказа Кръстев.

Следващата спирка на нашите селски управници е близо триста хилядния Ниш – град, побратимен с Велико Търново от 1973 година. Там нашата делегация е посрещната от зам.-кмета Любиша Славкович и Едвин Сугарев,   генерален консул в Ниш.  Сугарев  отговаря за консулски окръг, обхващаш Нишки, Пиротски, Пчински, Борски, Ябланички, Топлички и Зайчарски окръг. Това е регионът, където живее българското малцинство в Сърбия. В рамките на официалното посещение са обсъдени бъдещи бизнес възможности и потенциала за установяване на контакти между бизнес структури от сръбска и българска страна, както и задълбочаване на партньорството между двете общини. „Славкович помоли за съдействие и сътрудничество в сферата на инвестирането и подчерта, че в Ниш, който още от древни времена е бил пресечна точка на големите търговски пътища, има благоприятни условия за българските предприемачи“, обясни Тошо Кръстев.

По препоръка на домакините нашите кметове са разгледали забележителностите на наричания „Портата между Изтока и Запада“ Ниш – внушителната сграда на Кметството, построена за седалище на Народната банка, Турската крепост от 18 век, мостът и кея на река Нишава.

Официалната визата на местните ни управници продължава в Пирот. В града на килимарството кметовете ни са посрещнати от Сретен Савов, член на Общински съвет и Бранислав Златков, директор на Туристическата организация в града. „Двамата ни запознаха с административното делене на Пиротски окръг, представиха ни ежегодния фестивал на луканката, на който града е домакин и който е посещаван от близо 10 000 български туристи, говорихме за обмен на културно-историческия продукт. Директорът на Туристическата организация в Пирот сподели, че е бил в старата българска столица, архитектурния резерват Арбанаси и е  очарован от аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“. По думите му в Пирот от 14 век е съхранена крепостта „Момчилов град“. Средновековния замък местна легенда свързва с българския войвода Момчил юнак. Стремежът на управата е да засили интереса на туристите към  тази крепост с подобно на нашето светлинно шоу“, каза председателят на Сдружението на кметовете и кметските наместници Янтра – 2001 Тошо Кръстев. По време на срещата са обсъдени и някои предстоящи събития в нашите населени места и отправени покани за гостуване от тяхна страна. Очакваме първото им гостуване за Римския фестивал в Никюп в средата на юли.

Последната среща на кметската ни делегация е с Делян Милев, подпредседател на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия и Васил Андреев, директор на Спортния център в Димитровград/Цариброд. Градът е с население около 7 000 души, като мнозинството се самоопределят като българи. Официалният език е български, а близо 90% от завършващите средното си образование в Димитровград продължават обучението си в български ВУЗ-ове.

„Милев ни разказа, че в община Димитровград живеят близо 10 000 души, разпределени в общинския център и 42 населени места. В края на ноември градът е домакин на Фестивала на сушеницата, отново през есента ежегодно се превръща в международен център на любителските театри. След обновяването на Народната библиотека със средства по Програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия сега пред тях стои предизвикателството за реализираното на проект за изграждането на амфитеатър до книгохранилището. С държавно финансиране е обновен Спортният център в града, реновирана е спортната зала, която днес събира близо 2 000 фенове на спорта и различни прояви, които домакинства градчето“, допълни впечатленията си от визитата секретарят на Сдружението на кметовете Снежана Първанова.