Студенти от Русенския университет разработваха проекти в полза на общността
Студенти от Русенския университет разработваха проекти в полза на общността / netinfo

Студенти от специалност „Социални дейности“ се учиха да пишат проекти в съвместна програма между Русенска митрополия и Университета. Младежите имаха възможност да направят първите си стъпки в осъществяването на свои идеи чрез разработване на проектни предложения.

Обучението се проведе през летния семестър на учебната 2015/2016, а след приключването му Ивайло Любенов, Онур Зайкъров и Гизям Чолакова, заедно с ръководителя на професионалното направление „Социални дейности“ доц. д-р Сашо Нунев, се срещнаха с Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.
По време на срещата в приемния салон на Митрополията студентите представиха проектните си предложени. Първото се отнася за партньорство между фирма за кетъринг и социална трапезария, с цел да се организира доставянето на останала в излишък храна до социалната трапезария и да се предоставя на нуждаещи се хора. Второто проектно предложение е свързано с консултиране на ученици, които завършват определен етап от образованието си, за да могат да продължат според интересите си в по-горна степен. В третото предложение е представена идея за психосоциална работа в определени социални услуги с цел да се подобри качеството на обслужване на потребителите им.

Заради интереса на бъдещите социални работници, обучението по писане на проекти ще продължи и през новата учебна година.

Студентите от специалност „Социални дейности“ активно участват и в дискусии, посветени на толерантността и недискриминирането. Благодарение на активната работа на младежите и техните преподаватели, Русенският университет стана член на Националния алианс за социална отговорност, а Европейската асоциация на училищата по социална работа (European Association of Schools of Social Work: EASSW) публикува на официалната си страница презентация на студентите от Русенския университет и доклад на ръководителя на професионално направление „Социални дейности“ в Русенския университет, доц. д-р Сашо Нунев. В доклада се описва дейността на студентите, дискусиите организирани от тях по различни теми и изследването на етническия микроклимат във Факултета по обществено здраве и здравни грижи. Дискусиите по проблеми на многообразието, толерантността и недискриминирането в сферата на уврежданията ще продължат и през новата учебна година, като в тях ще се включи и регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация.

Професионалното направление „Социални дейности“ в Русенския университет има отлична оценка от 9,28 за период от шест години (до 2022 година) от Националната агенция за оценяване и акредитация.