Над 2 300 фолклорни изпълнители се включват в събора край Дебрене
Над 2 300 фолклорни изпълнители се включват в събора край Дебрене / © sabori.bg

48-мото издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” край добричкото село Дебрене за поредна година събира фолклорни изпълнители от Североизточна България. Тази година в проявата се включват над 2 300 певци и танцьори от Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Русе, Силистра, Търговище и София. 90 певчески групи, 18 танцови състава, 8 групи за обичаи и над 100 индивидуални изпълнители се представят на пет естради. Най-многобройни по традиция са домакините от община Добричка.

Празникът стартира с официално приветствие от кмета на община Добричка инж.Тошко Петков и поздрав към участниците от Фолклорен ансамбъл „Здравец” към Народно читалище с.Дончево.

Съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” се провежда от 1997 година. Неговата цел е да съхрани и популяризира добруджанските народни традиции и интереса към българското народно творчество. За  поредна година проявата е включена в Националния културен календар на България.

Най-малкият участник в тазгодишното издание на събора е Дани Тодоров Казаков - на 5 години от Бургас. Най-възрастната изпълнителка е 82 - годишната Йорданка Петкова от с. Царевец, община Добричка.