С Фестивал на хляба откриха жътвата в силистренското село Гарван
С Фестивал на хляба откриха жътвата в силистренското село Гарван / Дарик Нюз - архив

С Фестивал на хляба стартира жътвената кампания в силистренското село Гарван. И тази година по  традиция бе направена възстановка на стария ритуал за разжънване на пшеницата със сърпове и паламарки. В реставрирана стара добруджанска къща, строена през 1919 година, а сега оформена като етнографски комплекс, бе експонирана  изложба на  хляб и хлебни изделия. Проявата се организира от читалище „Димитър Полянов – 1870”, клуба на инвалида и пенсионера „Надежда” и земеделската кооперация „16 декември” в селото.

Кооперацията е създадена през 1992 година и обработва 19 300 декара земя. Само през последните шест години са инвестирани близо 10 милиона лева за стопански сгради, силози и земеделска техника. Благодарение на това са осигурени възможности за запазване на склад на 10 000 тона зърно. Кооперацията извършва и селскостопански услуги в района.

За празника в  селото, от което е и проф. Казимир Попконстантинов - откривателят на мощите на Св. Йоан Кръстител, се завръщат родени тук хора и незабравилите корените си техни потомци.