„Незнайната билка” лекува омагьосаните от самодиви момци
„Незнайната билка” лекува омагьосаните от самодиви момци / netinfo

Цвета Христова, български представител в Международния пленер „Габрово – Резекне”, премина през Еньовския венец в ЕМО „Етър”.

Младото момиче знаеше само, че това се прави „за здраве”. Малко по-късно научи, че в един такъв венец има седемдесет и седем и половина билки.

Павлина Дамянова от екипа на ЕМО „Етър” разказа на Цвета, че който мине през венец няма да бъде застигнат от болести. Половината билка е незнайната, която лекува „незнайната болест”. Такава болест е „самодивската”, с която самодивите омагьосват с билки момците. Има различни вярвания как се открива билката и самото заболяване. Жените, които са плели венеца трябва да кажат как го правят те”.

Цвета Христова ще разкаже на латвийските участници в Пленера за тази българска традиция. Чуждестранните гости рисуват различни места в музея.

Пленерът е организиран от Община Габрово. На 28 юни в галерия „Христо Цокев” ще бъдат представени творбите, рисувани в ЕМО „Етър”, предвиден е и голям музикален концерт с български и латвийски музиканти.

Яна получи най-скъпия подарък за своя имен ден в ЕМО „Етър”

Яна получи най-скъпия подарък за своя имен ден в ЕМО „Етър”. Днес тя пристигна в музея, за да стане съпричастна с ритуалите, практикувани в миналото от народа ни на този ден. Еньовски момин венец направиха специално за нея билкарките от музея.

Яна пожела да се снима с тях, за да съхрани спомена от невероятното преживяване. „Видях събитието, организирано от ЕМО „Етър” и дойдох специално за него от Стара Загора. Свързвам този празник с баба ми, която беше истинска българка и пазеше традициите.

Снимах се за спомен и благодарих на билкарките, защото знам колко липсва признанието и любовта в нашето ежедневие. А е важно за всеки един”.

Наградиха участниците в Еньовските конкурси, организирани от ЕМО „Етър”

Къна Бочукова и Кръстина Цветкова спечелиха първо място в конкурса за „Еньовски венец”, който се проведе днес в ЕМО „Етър”. В надпреварата за „Еньовски момин венец и китка” най-добре се представи Боряна Савчева.

Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите бе председател на журито, което оцени работата на осемте участника в двете състезания.

На Еньовден бяха обявени и победителите в отделните категории на конкурса „Селфи с китка билки”. В категорията „Рядко срещана билка” на първо място бе класирана снимката на Даниела Колева от Габрово, Милка и Илия Пъловски победиха в категорията „Най-оригинална снимка, а изпратената от Елисавета Иванова фотография стана „Изборът на билкаря”.

Класираните на първите места участници получават безплатна годишна семейна карта за посещение на ЕМО „Етър”, а техните подгласници – право на едно безплатно семейно посещение на музея в рамките на календарната 2016 г.

От 16:00 ч. в Етнографския музей на открито „Етър" Емил Елмазов представя проучването си за следите на богомилската медицина в здравословната храна днес.

Еньовски обичаи ще бъдат показани в ЕМО „Етър” и на 25 юни, когато на посещение в музея е Дипломатическия корпус.