Подреждат уникални щандове за Празника на черешата, ще има и туристически обиколки
Подреждат уникални щандове за Празника на черешата, ще има и туристически обиколки / Дарик-Кюстендил

Празникът на черешата ще бъде открит официално днес в 11ч. Предвидено е представяне на перспективни сортове череши за страната и района от Института по земеделие - Кюстендил.


По- рано, от 10.00 часа ще бъде подредена изложба- базар на череши и черешови произведения, ще има изложение на занаятчии и производители, арт-работилница за деца, конкурси за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив щанд и фолклорен празник „Черешчица род родила".


Празникът на черешата в Кюстендил започна вчера със забавна програма, с участието на децата на Кюстендил и игри с череши - „Мама, татко и аз". Снощи бе и концерта, с участието на поп звездата ALEXANDRA STAN от Румъния и българските изпълнители- Маги Джанаварова, DJ Diass, Kristo и Ivy.
Днес е организиран е и вело-поход до село Раждавица, като туристическа обиколка за разглеждане на плодородните места в подножието на Конявската планина.
Безплатна туристическа обиколка на град Кюстендил ще има в 14 ч. и 16 ч., с гид до обектите: Община Кюстендил,Катедрален храм „Успение Богородично", Килийно училище, Пиргова кула, Римски терми, джамия „Ахмед бей", Чифте баня, Дервиш баня, Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора", Къща музей „Димитър Пешев",Регионален исторически музей.
От 17:00 ч. - Туристически маршрут до лесопарк „Хисарлъка". Посещение на Акропола на Пауталия.
Програмата и изложенията продължават и в неделя. Кулинарната надпревара- „Череши в кухнята" с Милица Гладнишкае с начало в 11.00 часа. Продължава фолклорния празник "Черешчица род родила", ще има и Арт-работилници за деца - редене на вешала и пана.