Обама уважава решението на Великобритания да напусне ЕС
Обама уважава решението на Великобритания да напусне ЕС / Guliver/Getty Images

САЩ уважават решението на британския народ да напусне ЕС, но специалните отношения между Лондон и Вашингтон ще се запазят, заяви американският президент Барак Обама, цитиран от АП.

В първата си публична реакция на референдума Обама заяви, че британският народ е изразил своята воля. Преди референдума Обама призова Великобритания да остане в ЕС и резултатът е тежък удар срещу неговите усилия за борба с изолационизма, който обхваща много части от света.

"Великобритания и ЕС ще останат основни партньори на САЩ дори докато започват преговори за отношенията си, за да гарантират запазване на стабилността, сигурността и благосъстоянието на Европа, Великобритания, Северна Ирландия и света", заяви Обама в писмена декларация, публикувана от Белия дом.

"Британското членство в НАТО остава жизнено важен крайъгълен камък на политиката на САЩ в икономиката, сигурността и външните работи", подчерта Обама. "Същото важи и за връзките между САЩ и ЕС, който е направил толкова много в подкрепа на стабилността, за стимулиране на икономическия растеж и за подпомагане на разпространението на демократичните ценности и идеали на континента и отвъд него".

Фаворитът за президентската кандидатура на Демократическата партия Хилари Клинтън също заяви, че уважава решението на Великобритания да напусне ЕС и ще се бори да запази връзките на САЩ с Великобритания и европейските страни, предаде Ройтерс. "Нашата първа задача трябва да бъде да се уверим, че породената от тези събития икономическа несигурност няма да навреди на работещите семейства в САЩ", добави тя.

"Длъжен съм да кажа, че очаквахме различен резултат. Бихме предпочели различен резултат, но САЩ имат отдавнашни приятелски връзки с Великобритания и тази много специална връзка ще устои", заяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън в реч в Дъблин. Той подчерта, че Америка уважава решението на британците.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън също заяви, че уважава решението на британския народ и специалните отношения между САЩ и Великобритания няма да бъдат засегнати от Брекзита.

Зам. държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че САЩ ще работят внимателно и в тясно сътрудничество с ЕС и Великобритания, за да помогнат за възможно най-плавен преход, след като британците гласуваха за излизане от ЕС. "Това няма да засегне специалните отношения с Великобритания", добави той.

Канада ще продължи да изгражда отношенията си с Великобритания и ЕС и след Брекзита, увери канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от АФП. Както Брюксел, така и Лондон са важни стратегически партньори и имат дълбоки исторически връзки с Отава, подчерта той.

Благодарение на изключително стабилната си икономика и ключови инвестиции в инфраструктурата Канада е "в добра позиция, за да издържи на несигурността на световния пазар", предизвикана от Брекзита, подчерта Трюдо. Той пожела "всичко най-добро" на британския премиер Дейвид Камерън, който обяви оставката си след новината, че британците са гласували за напускане на ЕС.

Трюдо се беше обявил против Брекзита, припомня АФП.

Източник: БТА