Насилието над жени тема на конференция в Димитровград
Насилието над жени тема на конференция в Димитровград / Дарик радио-Хасково
Насилието над жени тема на конференция в Димитровград
87979
Насилието над жени тема на конференция в Димитровград
  • Насилието над жени тема на конференция в Димитровград

Домакин на конференция от националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието" бе днес Димитровград. Кампанията е по инициатива на евродепутата от ЕНП Мария Габриел, която заради събитията в Брюксел и решението на Великобритания да напусне Европейския съюз не успя да пристигне в Димитровград. Тя отправи видеообръщение към участниците във форума в зала "Гросето", като посочи, че това е седмият град, през които преминава кампанията и за първи път не е на мястото. Целта на инициативата е този обществено значим проблем да бъде поставен във фокуса на вниманието, посочи Мария Габриел.

Насилието над жени тема на конференция в Димитровград
netinfo

Област Хасково е сред първите, които работят по проблема за домашното насилие, благодарение на неправителствените организации тук, бе отчетено по време на конференцията. Представители на повечето от тях - БЦДИ, Фондация "Общество за справедливост" и фондация "Асоциация Анимус" се включиха във форума днес.

Насилието над жени тема на конференция в Димитровград
netinfo

Символично той бе открит от кмет Иво Димов, който подчерта, че за него е чест да бъде домакин на подобна проява. Припомни, че в Димитровград е разкрит Кризисен център за жертви на домашно насилие, който към момента е единствен в Хасковски регион. Кметът на Хасково Добри Беливанов и народният представител Евгения Ангелова също бяха сред официалните гости на конференцията. В нея се включиха представители на законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власти, неправителствени организации и граждани, за да дискутират проблема с насилието над жените и изведат препоръки за неговото решаване.

Кметът на община Димитровград Иво Димов призова за работа в две посоки - повишаване на информираността по проблема и институционална помощ за жертвите на насилие. „Важно е да постигнем нетърпимост и непримиримост на обществото към това деяние. Ето защо днешната конференция е важна-тя провокира дебат за насилието и трябва да продължим нейната идея. Строги наказания за насилниците и оказване на адекватна помощ на жертвите за преодоляване на травмата са най-важните стъпки“, заяви Иво Димов.

Кметът на община Хасково Добри Беливанов, посланик на кампанията, обърна внимание на последиците от насилието. „Този проблем много често остава скрит от нас заради срама и неудобството, които изпитват жертвите. В много семейства физическото и психическо насилие се приема за нещо нормално и често се превръща в модел за децата. Моят апел е за пълно отхвърляне на насилието над жените и нови практики за справяне с този проблем. Насилието ражда насилие и от всички ни зависи да го спрем“, призова кметът Беливанов.

Народният представител Делян Добрев, също лице на кампанията, изпрати писмено послание, в което заяви: „Щом има насилвани жени, значи има мъже насилници. Да надмогнем предразсъдъците и стереотипите, да гледаме на правата на всяка една жена като на нашите собствени права, да не спираме да полагаме усилия за изграждането на общество без насилие – това е моето основно послание. Правото на неприкосновеност на живота и здравето е най-ценното човешко право и никой не трябва да го нарушава”, посочи в обръщението си Делян Добрев.

Началникът на РПУ-Димитровград Ангел Дулев апелира за създаването на мултидисциплинарни екипи между МВР, Местната комисия за борба с противообществените прояви, Комисията за защита от дискриминация, общината и неправителствения сектор. Според него са необходими информационни кампании в по-малките населени места за осъществяване на превенция на насилието над жени. Съдия Огнян Гълъбов наблегна на необходимостта от тежки наказания за извършителите. Той отбеляза, че глобата няма тази ефективност, каквато има осъдителната присъда лишаване от свобода за тежките случаи.

Управителят на Фондация БЦДИ-клон Хасково Петя Петкова представи дейността на Кризисния център в Димитровград, като очерта в същото време важни мерки и политики за отговор на предизвикателствата на местно ниво.

Според статистиката, цитирана от представителя на Европейското женско лоби Геновева Тишева 28% от жените в Европейския съюз са преживели домашен тормоз, а 38% са на мнение, че насилието е често явление при съжителството на двойките.

Обръщението на Мария Габриел и кмета на община Димитровград Иво Димов чуйте в приложения файл.