Двама на съд за иманярски разкопки
Двама на съд за иманярски разкопки / Dariknews.bg-архив

С. Петров (31 години) и Ю. Йорданов (30 години) са обвинени от Окръжната прокуратура във Видин за извършено от тях престъпление по чл. 277а, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс, съобщиха от прес-центъра на Апелативна прокуратура София.

 

На 05.02.2016г. полицейски служители участвали в специализирана операция в района на с. Арчар, обл. Видин, за установяване на лица, извършващи незаконни изкопни работи на територията на недвижима културна ценност Античен град „Рациария“. В местността „Поста“, намираща се в североизточната част на турската махала в селото, която е разположена над самия Античен град, те забелязали две лица, които копаели изкоп с кирка и лопата. Полицаите наблюдавали действията на двамата мъже, които се редували и проверявали изкопа с металдетектор.

Служителите на реда доближили иманярите, които направили опит да избягат, но били заловени на място, където имало прясно изкопана пръст. Местопроизшествието било отцепено и от извършения оглед било установено, че правоъгълният изкоп е с размери 2 м. на 1,40 м. и с 0,40 дълбочина. В него били намерени металдетектор, кирка, лопати и шпакла.

Античен град-крепост „Рациария“ е археологическа недвижима културна ценност с национално значение от 1965 г. Границите на нейната охранителна територия и режимите на ползването й са били определени с протокол на Междуведомствена комисия, назначена от министъра на културата през 1994, като миналата година те били разширени. Именно в тези граници попада и изкопаният от обвиняемите ров, а в него, както и в пръстта, били открити фрагменти на керамика, което сочи за наличие на културен пласт.

Извършването на изкопни работи на територията на недвижима културна ценност е незаконна дейност, т. к. е в разрез с чл. 147 от Закона за културното наследство, съгласно чиято разпоредба археологическите обекти се издирват и изучават като културни ценности единствено чрез теренни проучвания. В дадения случай изкопаването представлява частна дейност извън научните цели, за която липсва каквато и да е възможност да бъде разрешена.

Двамата обвиняеми са от с. Арчар, където е всеизвестно, че Античната крепост е недвижима културна ценност и изкопните работи са забранени.

Йорданов е осъждан през 2012г. за същото престъпление, извършено в охранителната зона на „Рациария“ на 3 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение било отложено с изпитателен срок от 3 години.

За този вид престъпление законът предвижда наказание от една до шест години лишаване от свободаи глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

Очаква се започването на съдебен процес срещу двамата иманяри.