Иван Иванов: Няколко потенциални имена за кандидат-президент се коментират в РБ
Иван Иванов: Няколко потенциални имена за кандидат-президент се коментират в РБ / снимка: DarikNews.bg, архив

Няколко потенциални имена за кандидат-президент и вицепрезидент се коментират в Гражданския съвет на Реформаторския блок, съобщи членът на Изпълнителния съвет на блока и зам.-председател на Народното събрание Иван Иванов.

Той уточни, че става дума за професионалисти и хора с доказан експертен опит, както от средите на самия Граждански съвет, така и на личности, които не са партийно ангажирани, но имат потенциал да заявят силна обединителна президентска концепция. По думите на Иванов това са безспорни авторитети с безупречна морална репутация и активна гражданска позиция като културологът и общественик проф. Михаил Неделев, експертът по медийно право проф. Нели Огнянова, докторът по икономика Евгени Кънев, както и хора от артистичните среди или личности с отношение към проблемите в съдебната реформа.

Иванов не отрече, че и неговото име се коментира, но бе категоричен, че на този етап има много ангажименти като зам.-председател на Народното събрание. Гражданският съвет има двама свои представители в работната група на Реформаторския блок, която до две седмици ще подготви процедурата и критериите, на които трябва да отговаря кандидат-президентската двойка на блок.

Като профил кандидатите не трябва да са били членове на бившата Държавна сигурност, трябва да имат силна гражданска позиция и евроатлантическа ориентация, да са доказани професионалисти с безспорен морал. Освен това членовете на Гражданския съвет са категорични, че Реформаторския блок трябва най-сетне да свика съюзен конгрес, на които да се издигне обща президентска кандидатура и да се реши въпроса с единното лидерство на блока.

„Нашето разбиране е, че неможе да се издигне кандидат за президент само с голото съгласие на Изпълнителния съвет, защото при това състояние на блока няма гаранции, че кандидатът ще се съгласи при условие, че е спорно дали партиите в блока наистина ще го подкрепят. Защото най-лесния вариант е после партиите да си измият ръцете с кандидата на Граждански съвет, да не работят по време на кампанията и дори да стрелят в гръб по него. Така негативите от евентуалния резултат ще бъдат отнесени от Гражданския съвет, а позитивите - като седене в управлението без никакви трусове, да ги изконсумират партиите без ДСБ“, коментира още Иван Иванов.

Той призна, че част от партиите в блока смятат, че подобен конгрес вече е закъснял, но мандата на настоящия Граждански съвет вече е изтекъл и това е най-малката причина да се свика съюзен форум. „Основна задача на конгреса трябва да е издигането на президентска кандидатура. Така че този кандидат да почувства подкрепата на блока и да се получи плътна и солидна кампания. Другото е кандидатура, която обаче би била добро извинение и прикритие за крайния резултат. Другата задача на този конгрес е да избере съюзен лидер на блока. Но партиите бягат от такъв форум, защото не е изключено по време на него да си проличат големите разделения между тях“, коментира още зам.-председателят на парламента.