Операта представя премиерата Джани Скики
Операта представя премиерата Джани Скики / netinfo

Днес от 19 часа е премиерата на операта "Джани Скики" от Пучини. Режисьор на спектакъла е Татяна Соколова, а художник на костюмите и сценограф - Яна Дворецка. Диригент - Джеймс Чо от Южна Корея, носител на Първа награда на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube Muzikimpresario 2015, който се проведе в Държавна опера -Русе.

След като завършва образованието си по класическа хореография през 1981 г., д-р Татяна Соколова се присъединява към първото Българско експериментално студио за съвременни танци, където успешно се превъплъщава в множество главни роли. През 1986 г., след като напуска студиото, започва своята кариера като независим танцьор и хореограф. В периода 1983 - 2000 г. специализира съвременен танц в Англия, Холандия, Германия и Франция. Като хореограф и режисьор е автор на множество театрални и танцови творби, използващи интердисциплинарни методи, разработени в партньорство с много български и чуждестранни артисти от Англия, Франция, Сърбия, Македония и Турция. От 1993 г. преподава съвременен танц и алтернативни театрални форми в Нов Български Университет. От 199 4г. до днес има реализирани над 80 представления като театрален хореограф в България и Европа.
През 2012 г. защитава докторска степен по изкуствата. Русенската публика я познава като хореограф в премиерния спектакъл на операта "Нос" от Шостакович.

Яна Дворецка е дизайнер и преподавател в Нов български университет в специалност мода. Тя е привърженик на slow fashion и се бори със средставата на дизайна срещу консуматорството и замърсяването на природата. От 2009 г. Яна поддържа собствения моден лейбъл YOD за етична и екологична, мода. Отличителният белег на бранда е автентичната ръчна техника за обработка на текстила и цветовете, получени от природни багрила. Багрене, ъпсайклинг и ресайклинг на дрехи и аксесоари са трите процеса, които участниците в работилницата на Яна Дворецка могат да изпробват на място и да усвоят като умение.

Солисти в спектакъла са: Добромир Момеков, Мария Цветкова, Андреана Николова, Александър Баранов, Дилян Близнаков, Теодора Чукурска, Георги Ганев, Момчил Миланов, Стоян Стоянджов, Теодор Петков, Петя Цонева, Стефан Пенчев, Емил Желев, Пламен Троански, Евгени Ганев.