България ще усети косвени ефекти от референдума във Великобритания
България ще усети косвени ефекти от референдума във Великобритания / БГНЕС, архив

България със своята скромна икономика пряко ще е най-малко засегната от изхода от референдума във Великобритания, коментира за БТА изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Нашата страна обаче ще усети косвените ефекти, заради отражението на изхода от референдума върху държави - водещи партньори на Великобритания, с които икономиката ни е обвързана. Като цяло ефектът ще се усети от световната икономика, смята Данев.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира за БТА, че за българите, които работят и учат във Великобритания, няма да има последствия, заради космополитния характер на страната.

Според Данев страната ни исторически винаги е била в периферията на имперската политика на Великобритания, стокообменът ни е относително нисък - под 2,5 на сто от общата търговия на страната, Великобритания е осмият ни търговски партньор в износната листа, напомни Данев.

Британските инвестиции са символични, с изключение на тези в недвижимите имоти, които често играеха спекулативна роля, допълни той. В туризма, където имаме известни позиции, може да се говори за загуби, смята Божидар Данев.
Според Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, България като нискобюджетна туристическа дестинация ще спечели от изхода от референдума във Великобритания. Пикът за туризма у нас ще е в периода 2017 - 2019 г., смята експертът, цитиран от БТА. Последствията от допитването ще доведат до намаляване на покупателната способност на гражданите на Великобритания. Англичаните ще обеднеят, няма да имат достатъчно пари за пътуване, но това не се отнася за нискобюджетните дестинации като България, коментира той. Винаги, когато икономиката на Великобритания е била във възход, нейните граждани са предпочитали престижните туристически дестинации, а когато са в криза - търсят нискобюджетните, показват наблюденията на Драганов.
Божидар Данев смата, че от допитването във Великобритания ще има косвени щети за България, като водещите не са свързани с вноската в бюджета на ЕС на Великобритания, защото финансовият евродопинг на структурните фондове не винаги играе положителна роля за българската икономика, смята Данев.
Според него дори по-премереното изразходване на тези фондове, може да доведе до положителни резултати и намаляване на мощта на политическия елит, който играе главна роля в разпределянето на тези средства.

България би била потърпевша по линията на другите ни връзки с европейските икономика, по-силно обвързани с британската - например Холандия и Германия, смята експертът. Според разчети на холандската страна загубите заради изхода от референдума се очаква да са 10-12 милиарда евро. Неумението на ръководството на ЕС да се справи със ситуацията ще има тежки икономически последствия за Европа и оттам за България, но чрез другите страни, отбеляза Божидар Данев.

Според него, дали ще има ефект на доминото в рамките на ЕС, ще зависи от реакцията на ръководството на Съюза. По думите му нормалното поведение е ръководството на Общността да последва примера на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън. Резултатът от референдума във Великобритания е индикатор за неумението на ръководството на ЕС да се справя със сложни задачи, които имат тежко наследство, аргументира се Данев. ЕС демонстративно показа, че не може да се справи с проблема за бежанците и сега не може да се справи и с проблема за оставането в ЕС на Великобритания, заяви той.

Кампанията на ЕС беше за това какви ще са загубите върху британската икономика при излизане от ЕС, а не за това какво ще спечели тя, ако остане, коментира Данев и отбеляза, че това е обърната и непродуктивна стратегия.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира за БТА, че за последствията от референдума вина носи ЕС и занапред тепърва ще му се случват такива неща. "Този чиновнически башибозук, който се случва в Брюксел без последици няма как да остане", каза Манолов. Нещата, от които и ние се оплакваме, че лобисти си поръчват закони, в ЕС си ги поръчват на европейско ниво и ние сме длъжни да плащаме сметки на този и на онзи, допълни лидерът на синдиката.

Манолов смята, че след референдума няма да се засили негативното отношение към българите и румънците. Ние на тях им трябвахме като пропаганден лост, да си вършат други работи, а не че толкова им пречим, отбеляза Манолов и допълни, че българите и румънците във Великобритания са пренебрежимо малко. Ако има проблеми с хора от други държави, това не сме ние, а тези, които прииждат на талази от бившите й колонии, смята лидерът на синдиката.

Манолов каза, че засега е трудно да се прогнозира дали и кои държави от ЕС ще последват примера на Великобритания. Мога да кажа кои страни членки ще спасят Съюза - тези, които последни се присъединиха от Централна и Източна Европа и никога не са били колониални държави, допълни синдикалистът.

Източник: БТА