Аромат на билки в Етнографския комплекс на Еньовден
Аромат на билки в Етнографския комплекс на Еньовден / Община Казанлък

Възрастните дами от Спортен клуб за здраве „Бели рози" пресъздадоха обичая Еньовден в Етнографски комплекс „Кулата" в град Казанлък.

Специални гости на празника бяха заместник - кметът на Община Казанлък Михаил Михайлов и група журналисти от Южна Корея, водена от Кю-сънг Джонг - президент на Асоциацията на корейските журналисти (JUNG, KYU SUNGthe President of JAK). Те са привлечени от културата и традициите в Долината на розите и са на обиколка из историческите и културни забележителности на община Казанлък.

Етнографският комплекс бе огласен с традиционни песни, изпълнени от съставите „Бели рози" и Пенсионерски клуб - Ясеново.

Ритуалът започна със сплитането на магическия Еньов венец от набраните рано сутринта лековити и ароматни билки. Участниците в обреда се хванаха на мълчано сключено хоро.

С призива „Да дойде Еньо!" те поканиха на тържеството и самия него, а хубава Яна доведе със себе си и Еньовата булка. Чрез нея жените, пресъздаващи традицията, измолиха здраве и плодородие от Св. Йоан Кръстител, чието рождение отбелязва днес Православната църква.

След наричанията и припявките над менчето с „мълчана" вода всеки спази обичая и мина под Еньовия венец за здраве, дълголетие и сбъдване на всички желания. Като всеки народен празник и този завърши с кръшни български хора.
Участници и присъстващи се заредиха с енергията на утринното слънце, което в този ден според народните вярвания прави водата и билките лековити, а южнокорейските медийни гости на Община Казанлък за първи път преживяха магията на Еньовден.